![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Muzeul Satului si-a redeschis astazi, 23 aprilie, portile pentru vizitatori. Copii, dar si adulti imbracati in costume populare s-au perindat pe langa traditionalele case de lemn, iar pentru a reintregi imaginea satului traditional, gospodinele au pus la cale bucate alese, iar din peisaj n-a lipsit nici „dantul la sura”.
Muzeul Satului din Baia Mare s-a animat astazi, 23 aprilie, ulitele dintre casele vechi fiind pline de oameni imbracati in straie populare. Daca altadata par pustii si abandonate, traditionalele gospodarii au gazduit astazi copii, tineri si adulti care au venit sa reconstituie imaginea vie a satului maramuresean. Momentul a marcat deschiderea Muzeului Satului pentru sezonul de vara si n-a fost ales deloc intamplator. Astazi a fost si hramul bisericii de lemn din curtea muzeului, patronul spiritual al lacasului de cult fiind Sfantul Gheorghe, sarbatorit in fiecare an in 23 aprilie.
„In fiecare an are loc deschiderea muzeului pentru sezonul de vara. Pe timpul iernii, muzeele satului se inchid pentru protejarea obiectelor textile din muzeu, si primavara, dupa o pregatire prealabila, obiectivele de arhitectura, case, suri, se redeschid pentru public. Noi am fixat aceasta data in mod intentionat, 23 aprilie – Sfantul Gheorghe, pentru ca bisericuta noastra din sat poarta hramul in aceasta zi. Patronul bisericii e Sfantul Gheorghe”, a declarat directorul Muzeului Judetean de Arta si Etnografie Populara Gheorghe Robescu.
Tot astazi, gospodinele si-au expus cosurile cu bucate traditionale de Pasti din care cei prezenti au putut gusta. De asemenea, a fost reconstituit si „dantul la sura”, despre care autoritatile din Recea au aratat ca in aceasta localitate traditia inca se pastreaza.
„Este o traditie, am vrut sa o perpetuam si credem ca reusim. Stradania noastra, a Consiliului Local si a Primariei, e de a pastra vie in mintea tuturor ceea ce s-a intamplat candva la sura. Dantul la sura era momentul in care tinerii si batranii se intalneau, petreceau, se mai ponosleau unii pe altii si puneau ba de-o nunta, ba de-o claca, ba de una, ba de alta”, a afirmat primarul comunei Recea, Octavian Pavel.
Tinerii imbracati in straie populare s-au aratat incantati de ceea ce au gasit astazi la Muzeul Satului. Ei au precizat ca au dorit sa scoata in evidenta faptul ca inca exista persoane ce doresc sa duca mai departe traditiile ramase mostenire de la stramosi. „Sunt aici cu colegii mei pentru a demonstra ca sunt inca persoane care pastreaza traditiile si care chiar iubesc aceste traditii. Muzeul Satului este un loc extraordinar, un mic colt de rai as putea sa spun”, a spus una dintre participante, Ioana Ivan.
Un alt tanar, Andrei Sasaran a declarat ca „suntem din satul Sasar, comuna Recea, si cand am venit aici la Muzeul Satului mi s-a parut ca imaginea asta cu oameni imbracati in straie populare ne amintesc de cum traiau stramosii, bunicii nostri si cum s-au luptat ei pentru a avea aceste bunatati pe care le avem azi. Cand am sosit aici am simtit ca imaginea e mai vie cu toti acesti copii imbracati in costume populare”.
Muzeul Satului poate fi vizitat zilnic intre orele 9:00 si 18:00, iar in zilele de duminica programul se poate prelungi pana la ora 20:00, in cazul in care exista grupuri de vizitatori.
Sursa: Camelia Tocaci