• Contact
eMaramures
  • Acasa
  • Actualitate
    • 112
    • Cultură
    • Educaţie
    • Sănătate
      • COVID-19
    • Social
    • Știri Externe
    • Știri Naționale
  • Timp Liber
    • Monden
  • Sport
  • Politică
    • Alegeri Locale
    • Alegeri Europarlamentare
    • Alegeri Prezidentiale
  • Utile
    • Anunturi
    • Publicitate
  • Editorial
    • Opinii
  • Blogurile eMM
    • Postari recente
    • Cele mai comentate
    • Lista bloggeri
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
eMaramures
  • Acasa
  • Actualitate
    • 112
    • Cultură
    • Educaţie
    • Sănătate
      • COVID-19
    • Social
    • Știri Externe
    • Știri Naționale
  • Timp Liber
    • Monden
  • Sport
  • Politică
    • Alegeri Locale
    • Alegeri Europarlamentare
    • Alegeri Prezidentiale
  • Utile
    • Anunturi
    • Publicitate
  • Editorial
    • Opinii
  • Blogurile eMM
    • Postari recente
    • Cele mai comentate
    • Lista bloggeri
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
eMaramures
Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
Acasa Actualitate

Tăierea porcului. Ritual din Maramureș

Admin eMM de Admin eMM
28 noiembrie 2018
in Actualitate
2 min
Tăierea porcului. Ritual din Maramureș
Share on Facebook

Când luna e încă stăpână pe cer și întunericul domnește peste casele din Ungureni, bărbații pregătesc focul în curtea gospodăriilor și pun apă în căldare. Temperatura are multe grade minus, dar ei se încălzesc cu un pahar de horincă cum numai în Maramureș mai vezi. Așa începe ziua în care se taie porcul în casele moroșenilor.

Apoi, vreo trei sau patru bărbați, cu stăpânul casei în frunte, se îndreaptă spre cocină, deschide larg uşa și se pregătesc sufletește cu încă un pahar de horincă, în timp  ce porcul parcă simte că i se apropie sfârșitul și nici nu vrea să iasă afară.

Și atunci gospodarii sunt nevoiți să îl scoată cu forța, începând totodată procedura de sacrificare, care încă e cam sinistră întru cât se păstrează tradiția înjunghierii cu cuțitul.

Așa că bărbații îl înconjoară pe porc și îl prind, ba de coadă, ba de urechi, până reușesc să îl dea jos și să-l imobilizeze pentru înjunghiere. Stăpânul casei apucă cuțitul și se pregătește pentru sacrificare în timp ce porcul începe să guițe așa de tare încât se aude de la sute de metrii și toți vecinii află că se taie porcul la oarecare gospodărie.

Cuțitul de obicei este unul lung, cu lamă pe ambele tăișuri care este păstrat pe parcursul întregului an într-o husă de piele și se folosește doar cu ocazia sacrificării porcilor.

În momentul în care măcelarul acționează și cuțitul își face treaba, sângele începe să curgă șiroaie și porcul se zbate pentru ultima dată. Așa că animalul de peste 150 de kilograme cade lat, dându-și ultima suflare după vreo 3 minute în care se zbate, iar echipa de sacrificare în timp ce se curăță de sânge, mai închină un pahar în cinstea animalului.

Următoarele etape au în vedere tot tradiția deoarece urmează ca porcul să fie pârjolit, și chiar dacă acum această activitate se face cu ajutorul unei butelii de gaz, parcă tot mai bine e ca animalul să fie vârât și prin niște paie, întru cât gustul e altul.

Iar de aici și până la următorul pahar de horincă închinat, trebuie doar spălat porcul și desfăcut. În momentul în care stăpânul vede grosimea slăninii, își cinstește ajutoarele și se mândrește cu animalul lui la care a mers cu mâncare întreg anul.

Tranșarea porcului necesită o experiență care se acumulează în ani de zile și cu sute de porci sacrificați, iar apoi prepararea bucatelor alese, a cârnaților, tobei, a celebrului caltaboș pentru care unii au făcut pușcărie, este chiar o artă.

Lăsând politica la o parte și pe domnul Decebal Traian Remeș și pace și conținând cu activitățile specifice tăierii porcului, ajungem în momentul în care se topește untura și se prăjesc celebrele jumeri. În acest moment, munca e aproape terminată și echipa de lucru poate să guste din pomana porcului și bineînțeles, să mai închine un pahar de horincă pentru a respecta întru totul tradiția.


A.B.

Stirea anterioara

În An Centenar, un consilier local băimărean amenință un ziar că nu a știut să traducă din limba maghiară

Stirea urmatoare

Floarea soarelui a înflorit în noiembrie pe un câmp din România. Explicaţia specialiştilor

Stirea urmatoare
Floarea soarelui a înflorit în noiembrie pe un câmp din România. Explicaţia specialiştilor

Floarea soarelui a înflorit în noiembrie pe un câmp din România. Explicaţia specialiştilor

Convoiul Unirii a făcut un popas inedit. Unde au fost primiți maramureșenii cu lacrimi în ochi – VIDEO

Convoiul Unirii a făcut un popas inedit. Unde au fost primiți maramureșenii cu lacrimi în ochi - VIDEO

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni de folosire si Politica de Confidentialitate.

Bloguri eMM recente

EDITORIAL: VINOVAȚII FĂRĂ VINĂ ȘI SPECTATORII AJUNȘI ÎN RING

de eMaramureș
6 mai 2025
1
EDITORIAL: VINOVAȚII FĂRĂ VINĂ ȘI SPECTATORII AJUNȘI ÎN RING

La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...

Citeste mai mult
Anterior Urmator
eMaramures

eMaramures | Știri și informații la zi
office@emaramures.ro

orice media logo –  Servicii de creare site web

Stiri Recente

„Iată, vin colindători…”

17 decembrie 2025

Diploma de Excelență acordată Salvamont Maramures de către Consulatul României la Solotvino – Ucraina.

17 decembrie 2025

Șofer depistat cu alcoolemie ridicată, oprit de polițiștii din Groși

17 decembrie 2025

Minor surprins conducând ilegal un autoturism, implicat într-un accident rutier pe str. Iazului din Baia Mare

17 decembrie 2025

Este oficial! Când se deschide Pasajul de la Italsofa

17 decembrie 2025

Navighează după categorie

  • 112
  • Actualitate
  • Alegeri Europarlamentare
  • Alegeri Locale
  • Alegeri Prezidentiale
  • Anunturi
  • Bloguri eMM
  • Chipuri de poveste
  • COVID-19
  • Cultură
  • Editorial
  • Educaţie
  • Fără categorie
  • Monden
  • Opinii
  • Politică
  • Publicitate
  • Război în Ucraina
  • Sănătate
  • Social
  • Sport
  • Știri Externe
  • Știri Naționale
  • Știrile Zilei
  • Timp Liber
  • Utile

Stiri recente

„Iată, vin colindători…”

„Iată, vin colindători…”

17 decembrie 2025
Diploma de Excelență acordată Salvamont Maramures de către Consulatul României la Solotvino – Ucraina.

Diploma de Excelență acordată Salvamont Maramures de către Consulatul României la Solotvino – Ucraina.

17 decembrie 2025
  • Termeni de folosire
  • Politica de confidentialitate
  • Politica cookies
  • Cazare Baia Mare
  • Pensiune Sighișoara
  • MrBet

© 2020 eMaramures. Toate drepturile rezervate.

Nici un rezultat
Vezi toate rezultatele
  • Acasa
  • Actualitate
    • 112
    • Cultură
    • Educaţie
    • Sănătate
      • COVID-19
    • Social
    • Știri Externe
    • Știri Naționale
  • Timp Liber
    • Monden
  • Sport
  • Politică
    • Alegeri Locale
    • Alegeri Europarlamentare
    • Alegeri Prezidentiale
  • Utile
    • Anunturi
    • Publicitate
  • Editorial
    • Opinii
  • Blogurile eMM
    • Postari recente
    • Cele mai comentate
    • Lista bloggeri

© 2020 eMaramures. Toate drepturile rezervate.