Administratie

În An Centenar, un consilier local băimărean amenință un ziar că nu a știut să traducă din limba maghiară

În dimineața zilei de miercuri, 28 noiembrie, ziarul eMaramures.ro a anunțat demisia consilierului local UDMR Richárd Kovács, publicând „ad literam” postarea lui de pe Facebook în care anunța acest eveniment.

În știrea inițială, care se pare că l-a iritat foarte mult pe consilier, redactorul eMaramures.ro a specificat faptul că este un anunț publicat pe Facebook, nicidecum o declarație făcută ziarului. 

Postarea consilierului a fost făcută în limba maghiară, un drept pe care nu i-l putem nega domnului Kovács, dar având în vedere că este vorba despre Consiliul Local al municipiului Baia Mare, „ne-am permis!” să difuzăm informația demisiei postată chiar de el. Redactorul a recurs la traducerea automată generată de Google pentru că nu este vorbitor de limbă maghiară. Mai grav este că „domnul consilier” cu aspirații să reprezinte România la Uniunea Europeană nu a binevoit să scrie în limba română, dar s-a supărat că am recurs la traducerea automată și amenință că vom „suporta consecințele legale”.

Până la un proces, pe care domnul fost consilier are tot dreptul să-l intenteze, ar trebui să învețe să scrie corect în limba română, chiar dacă este vorba despre un e-mail de amenințare. Totuși, a reprezentat România și nu Ungaria la Parlamentul European timp de 8 ani și are de gând să facă din nou același lucru. A fost și consilier local al unui municipiu reședință de județ din România timp de doi ani, suficient cât să-și ia un profesor de limba română sau să apeleze și el la traducerea automată pentru acuratețe. Oare proiectele de hotărâre din CL în ce limbă le primea?

Surse din CL spun că Richárd Kovács este „scump la vedere” prin CL Baia Mare. Probabil era ocupat cu lucruri mai importante decât proiectele comunității băimărene, înregistrând aproximativ 30 de absențe de la începutul mandatului de consilier local.

Ne asumăm eventualele consecințe legale, dar nu este firesc să ne cerem scuze pentru că un domn consilier al unei minorități nu se exprimă coerent în limba română, limba oficială a țării al cărei cetățean este. Vom solicita autorităților române să nu trimită la Consiliul Europei un om care nu respectă România! Nu are cum să reprezinte interesele României.

PS: În ce limbă ne vom judeca?

Sursa foto: https://www.facebook.com/richard.kovacs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *