Nivelurile ridicate de grasimi saturate si colesterol din carnea rosie sunt considerate de multa vreme un factor de risc pentru boli cardiovasculare, insa un nou studiu identifica un factor de risc suplimentar, prezent tot in carnea rosie, un nutrient denumit carnitina, conform LiveScience.com. Dupa o serie de experimente desfasurate atat pe cobai cat si pe voluntari, oamenii de stiinta au demonstrat pentru prima oara ca carnitina, atat din alimente cat si din suplimentele nutritive, prezinta un risc cardiologic crescut.
„Am inteles acum o noua cale nutritionala care contribuie la explicarea si intaririi legaturii dintre carnea rosie si bolile cardiovasculare”, a precizat coordonatorul acestui studiu, Dr. Stanley Hazen, seful Sectiei de cardiologie preventiva de la Cleveland Clinic din Cleveland, Ohio. Aceasta cale nutritionala implica actiunea unei bacterii intestinale care metabolizeaza l-carnitina la persoanele care mananca regulat carne rosie.
Stanley Hazen a suspectat ca trebuie sa mai existe ceva in carnea rosie, pe langa colesterol si grasimile saturate, care sa explice asocierea ei cu bolile cardiovasculare. „Acest studiu indica faptul ca acest nutrient, carnitina poate contribui la acest risc”, a mai adaugat el.
In urma cu doi ani Hazen si echipa sa de cercetare au descoperit ca o serie de microorganisme din intestin pot transforma substantele ce se afla in cholina, o grasime alimentara comuna, intr-un produs de reactie denumit TMAO, (trimethylamine-N-oxide), ce are formula chimica (CH3)3NO. Ori carnitina are o structura chimica similara cu cholina.
Carnitina este un nutrient care se gaseste in concentratie ridicata in carnea rosie, dar poate fi asimilata si din alte alimente, cum ar fi din peste, pui, lapte si alte produse lactate. Carnitina este de asemenea populara ca supliment alimentar, fiind deseori folosita de practicantii culturismului pentru a dobandi mai multa energie si masa musculara.
Cercetatorii au examinat nivelul da carnitina din sange la aproximativ 2.600 de oameni, barbati si femei si au ajuns la concluzia ca acest nivel poate indica existenta unei afectiuni cardiovasculare dar si riscul de deces din cauza acestei afectiuni intr-un interval de timp de 3 ani – dar numai in cazul adultilor care aveau niveluri ridicate de TMAO in sange.
Echipa lui Hazen a testat efectele acestui compus si pe soareci carora le-a introdus in hrana suplimente de carnitina. „Am constatat ca suplimentele de carnitina au dublat ratele de arteroscleroza la soareci„, prin cresterea semnificativa a nivelurilor de TMAO, care este produsa de bacteria ce metabolizeaza carnitina.
Astfel, carnitina modifica in mod fundamental metabolismul colesterolului. Alimentele sau suplimentele alimentare care contin carnitina provoaca depunerea a mai mult colesterol pe peretii vaselor de sange, si reduce nivelul de colesterol eliminat in mod natural de catre organism. Detaliile acestui studiu sunt publicate in ultimul numar al revistei Nature Medicine.
Sursa: Agerpres