De la inceputul lunii, peste 20 de maramureseni au fost internati in Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare fiind suspecti de contactarea bolii diareice acute (BDA). Marea majoritate a pacientilor suferea de diaree, dureri de cap, varsaturi, febra si dureri abdominale Niciunul nu a fost insa diagnosticat cu BDA, ci cea mai pare parte a acestora a fost depistata cu alte afectiuni care nu au putut fi precizate. Perioada de monitorizare a bolii diareice acute va dura pana in toamna.
Inceputul verii nu a crescut numarul cazurilor de BDA in judet. Oficialii Directiei de Sanatate (DSP) Maramures spun ca ,de la inceputul perioadei de monitorizare, din cele peste 20 de persoane internate cu simptome specifice acestor afectiuni, niciuna nu a fost diagnosticata boli diareice acute, marea majoritate a pacientilor suspecti avand alte probleme de sanatate.
“Pana in momentul de fata, datele statistice ne indica 22 de cazuri internate, care insa nu au fost cu etiologie precizata. Acest lucru inseamna ca ne aflam la un numar mic pentru perioada de vara, stiut fiind faptul ca pentru aceasta perioada, datorita vectorilor si a temperaturilor ridicate, exista riscuri destul de mari pentru a contacta aceasta boala”, a precizat Calin Man, purtatorul de cuvant al DSP Maramures.
Medicii atrag atentia ca, pentru a evita imbolnavirea, este nevoie de o igiena riguroasa si o atentie sporita acordata prepararii si pastrarii mancarii.
“In primul rand, luarea masurilor igienico-sanitare individuale de protectie, respectiv, spalarea mainilor cu apa si sapun, prepararea alimentelor separat, daca discutam de carne sau de preparate lactate si pastrarea la temperaturi rezonabile a alimentelor cu caracter perisabil”, a adaugat Man.
Medicii le recomanda maramuresenilor sa nu tina mancarea gatita la temperaturi ridicate mai mult de doua ore si sa evite pe cat posibil sa o refrigereze.
Sursa: Adina Timis