Comunitate

TRADITII – Seniorii de la CASPEV au avut parte de o sezatoare traditionala. Au reeditat un obicei vechi din Maramures la care participa toata suflarea comunitatii

Seniorii de la CASPEV au avut parte de un eveniment deosebit in seara zilei de joi, 22 octombrie. Timp de cateva ore, centrul de pe strada Sasarului nr. 3 s-a transformat complet. Au fost lasate la o parte toate activitatile facute in mod uzual si s-a trecut la altele, traditionale.

„Am reeditat un obicei, dar noi am facut pentru prima data acest obicei. Am incercat sa vedem cum au fost candva sezatorile la tara, in Maramures. Si in acest sens au fost pensionare din diferite zone ale judetului care au incercat prin obiceiuri, prin ceea ce fac, prin descriere, sa le reamintim celor mai tineri ce obiceiuri erau candva la tara¨, a declarat Stefan Lupsa, presedintele Asociatiei CASPEV.

Doamnele care frecventeaza Centrul de zi au lasat la o parte orice altceva si au trecut la indeletniciri traditionale precum torsul, tesutul sau depanatul lanii. 

„In acest sens au fost cateva pensionare care au venit cu ustensile de tesut, de cusut, de depanat, de urzit, de ceea ce faceau femeile seara. Torceau, cu furca, cu fus, din zona Lapusului, din zona Maramuresului, din zona Codrului si, sigur, povestind, vazand cum fac, ca au facut povestind, au reeditat un obicei vechi si speram ca-l vom face si in alta editie, mai complet si mai interesant”, a mai adaugat Lupsa.

La final, pe langa distractia de care au avut parte, seniorii au fost recompensati si cu diplome si premii pentru participare si pentru inedit. De castigat insa a castigat toata lumea o seara deosebita pe care spun ca o vor reedita in curand.

Sursa: Ana Pop