Vezi VIDEO
Sindicalistii maramureseni din Posta Romana au cerut astazi, 28 aprilie, un control al inspectorilor de munca in cadrul companiei. Angajatii au aratat ca de anul trecut au ajuns in imposibilitatea de a-si efectua concediul de odihna, pentru ca nu sunt persoane disponibile care ar putea sa-i inlocuiasca. Liderii de sindicat au mai aratat ca pana in 2012, in conformitate cu codul muncii, se faceau angajari pe perioada determinata, astfel incat fiecare salariat putea merge pentru o luna in concediu. In ultima perioada, conducerea centrala a institutiei a decis insa sa nu se mai faca angajari temporare.
Dupa ce vineri, 25 aprilie, au declansat un protest spontan, nemultumiti de conditiile actuale de munca, angajatii din Posta si-au prezentat astazi nemultumirile in fata reprezentantilor Prefecturii Maramures. Sindicalistii au aratat ca supararea lor cea mare in acest moment e legata de faptul ca exista angajati care pe parcursul anului trecut n-au beneficiat de nicio zi de concediu, pentru ca nu s-au gasit inlocuitori. In acest context, liderii de sindicat au cerut chiar sprijinul inspectorilor de munca pentru a face verificari in cadrul institutiei.
„Am insistat sa fie cineva de la ITM aici si poate doamna director se va supara, dar eu ii rog public sa faca un control la Posta Romana pe ceea ce inseamna efectuarea concediilor de odihna pentru salariatii din mediul rural. Este inuman sa le ceri oamenilor sa lucreze in fiecare an fara nicio zi de concediu. Pana in 2012 noi angajam, si codul muncii e valabil din 2002, angajam pe prevederea articolului 82 din codul muncii, unde e prevazuta munca cu caracter sezonier. Pe o dispensa, avem si documente de la Ministerul Muncii, s-au facut angajari ani de zile. E vorba de o luna, in fiecare an, in fiecare localitate”, a explicat liderul Blocului National Sindical Maramures, Marcel Giurge.
Sindicalistii recunosc ca pana acum n-au reclamat aceasta problema la Inspectoratul Teritorial de Munca, desi ar fi avut dovezile necesare. Ba mai mult, oamenii spun ca au incercat sa se descurce in alt mod, asa cum a fost cazul in zona Baia Mare, unde dirigintele de posta a dus personal corespondenta, pentru ca salariatii sa-si poata face concediul.
„Dirigintele de posta din zona Baia Mare a facut pe postasul anul trecut in acest judet, timp de trei luni cu masina personala”, a mai spus Marcel Giurge.
Conducerea Oficiului Judetean de Posta spune ca a primit reglementari stricte din partea conducerii centrale, vizavi de acordarea concediilor. Reprezentantii Postei recunosc insa ca exista zone in judet unde acest drept e ignorat, din lipsa de personal.
„In urma adresei primite de la companie ni s-a spus ca concediul de odihna nu e suspendare de contract si sa incercam sa acordam cate 10 zile inainte de perioada de pensii si sa ne inlocuim cu unitatile limitrofe. Din documente, in ultima parte s-a inlocuit cu subunitatile limitrofe. Sigur, sunt localitati unde nu se poate acorda inlocuirea, fie sunt prea multe localitati, fie distanta e prea mare”, a declarat directorul Oficiului Judetean de Posta Maramures, Mariana Iacob.
De cealalta parte, inspectorii de munca au atras atentia ca e obligatorie acordarea concediilor de odihna pentru angajati, aspectul fiind stipulat si in legislatia europeana.
„Codul muncii vine si reglementeaza conditiile minimale pe care angajatorul e obligat sa le acorte salariatului. Ei nu trebuie sa inlocuiasca pe nimeni, trebuie sa desfasoare activitatea. E un drept al persoanei de a efectua concediu. Romania e semnatara a Cartei Organizatiei Internationale a Muncii care obliga ca fiecare salariat sa desfasoare acea perioada de concediu de odihna”, a afirmat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Reprezentantii Prefecturii Maramures i-au asigurat pe angajatii din Posta ca vor transmite la Guvern lista cu revendicarile lor pentru ca rezolvarea la problemele lor poate veni doar de la nivel central.
Sursa: Camelia Tocaci