Desi pana la anul mai sunt cateva zile, functionarii Directiei de Venituri a municipalitatii sunt ingroziti de pe acum de volumul de hartogarie pe care urmeaza sa il primeasca in carca si au cerut intariri.
Din 2007, urmarirea datornicilor va cadea in sarcina functionarilor municipalitatii. Primele masuri s-au luat deja, iar executivul a fost anuntat ca e nevoie urgent de suplimentarea personalului. Astfel, la Biroul de executare silita vor fi adusi sapte functionari noi cu ajutorul carora se spera ca se va tine piept valului de amenzi neachitate. Pana acum urmarirea debitorilor aflati in executare silita era realizata de opt angajati ai Finatelor.
Activitatea de predare-preluare a dosarelor de executare se va realiza pana la 31 ianuarie, iar actele trebuie transferate atat pe format electronic, cat si scris. Adrian Barbur, seful Biroului executare silita din cadrul Primariei Baia Mare, a declarat ca in spatele actiunii sta o munca enorma. ”Cred ca o sa fie foarte dificil. Sunt foarte multe acte care trebuie verificate. Fiecare amenda trebuie luata pe rand, trebuie verificate toate datele si notificata orice modificare. Cele mai multe dintre amenzi nu au fost platite si de asta ne vom ocupa noi.”
Agitatia a fost provocata de faptul ca de la 1 ianuarie toate amenzile contraventionale aplicate persoanelor fizice si toate sumele reprezentand contravaloarea amenzilor vor trece din gestiunea administratiei financiare direct la primariile unde isi au domiciliul contravenientii, banii incasati din amenzi urmand sa intre in bugetele locale.
Sursa: Anamaria Stoia