Documentul identifica cinci domenii carora trebuie sa li se adreseze statele membre si industria de profil: protejarea tinerilor, a copiilor si a copiilor nenascuti; reducerea accidentelor rutiere legate de consumul de alcool; prevenirea violentelor provocate de consumul de alcool si reducerea efectelor negative la locul de munca; cresterea gradului de constientizare a efectelor nocive ale consumului de alcool; crearea unei baze de date comune la nivelul UE, dupa cum informeaza Rompres.
Comisia de la Bruxelles sustine insa ca nu intentioneaza sa dezvolte "o legislatie armonizata in domeniul prevenirii efectelor nocive ale alcoolului", similara celei de combatare a consumului de tigari.
”Principala responsabilitate ramane in mainile statelor membre”, a subliniat comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Markos Kyprianou, care s-a plans de lobby-ul intens desfasurat de industria alcoolului. Kyprianou a negat insa ca a fost influentat in renuntarea la masuri precum interzicerea sponsorizarii si a reclamelor la alcool, introducerea varstei minime de 18 ani pentru cumpararea de alcool sau inscrierea unor avertismente similiare celor de pe pachetele de tigari.
Sursa: Ioana Osan