![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Zeci de invitati din tara si strainatate il urmeaza in aceste zile pe cunoscutul rapsod Grigore Lese intr-o calatorie initiatica prin Maramures, o intoarcere spre traditie si autentic. Periplul are loc in cadrul celei de-a doua editii a festivalului “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”. In drumul lor spre descoperirea traditiilor, turistii au parte de hori si dansuri autentice, precum si de intalniri cu diferiti mesteri populari sau pastori.
Dupa un recital in amurg oferit de Grigore Lese la biserica de lemn din Stoiceni, in prima zi a festivalului “Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, participanti veniti din Cehia, Anglia, Ungaria, Irlanda, Iran s-au indreptat spre casa gospodarului din Ungureni, Gherasim Cartita, pentru a asista la un joc autentic, un dans la sura pregatit de locuitorii din zona Lapusului. Fascinati de acordurile vechilor instrumente muzicale, cativa straini si-au propus sa invete pasii lapusenilor, prinzandu-se la final si ei in hora.
“Nu trebuie sa fie nimic special. Atunci cand incepe jocul fiecare fecior isi cheama fata la joc. Nu are o fata a lui, ci alege o fata oarecare. Da, e adevarat. Cateodata dansul se poate termina cu un sarut”, a explicat Adriana Giurgiu.
Cu toate ca jocul a trebuit pregatit din vreme, ca sa “iasa ca la carte”, organizatorii au spus, inainte de dans, ca inceputul a fost unul “la intamplare”, probabil ca lumea sa nu ezite si sa se prinda in hora.
“Suntem pregatiti de ceva timp. Acuma o sa jucam asa un pic la intamplare. Nu va fi un dans organizat”, a spus Adrian Filip.
Calatoria intitiatica prin Maramures, propusa de Grigore Lese, va continua acasa la cioplitori, cojocari, draniteri, oieri, vacari, pacurari, dantausi si descantatoare din Maramures.
“I-am invitat sa vina pe drumurile mele, pe drumurile mele de alta data. Sa le arat drumurile, sa le arat locurile, sa le horesc, sa le arat spatiul acesta lapusenesc unde sunt oameni deosebiti, geniali prin ceea ce fac, povestitori descantatori. Este o provocare dar eu zic ca este un lucru normal. Trebuie sa intram in normalitate. Oamenii sunt satui sa traiasca altfel, in sminteala”, a explicat Grigore Lese, rapsod.
In programul festivalului mai sunt prinse lansarea unui material discografic Grigore Lese, un recital dupa poezia lui Vasile Grigore Latis, o conferinta culturala, dar si un spectacol inedit cu muzica straveche de la sfarsitul mileniului doi si inceputul mileniului trei, sustinut de artisti din Asia si Europa.
Sursa: Diana Grad