![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Baimareni, dar si locuitori din mai multe sate maramuresene au luat parte aseara, 8 noiembrie, la o petrecere traditionala, care s-a desfasurat la Casa Armatei din Baia Mare. Evenimentul, intitulat „Dansul de lasatul secului”, a fost organizat de Asociatia „Traditii maramuresene”, cu scopul de a aduce obiceiurile de la sat la oras. An de an, inainte de postul Craciunului, localnicii din satele maramuresene se pregatesc pentru „Dansul de lasatul secului”. Chiar daca tot mai putini sunt cei care participa la ultima petrecere dinaintea postului, traditia inca se pastreaza. In Baia Mare, evenimentul a ajuns anul acesta la cea de-a cincea editie, iar organizatorii spera sa devina o traditie si in municipiul resedinta de judet, nu doar in satele din Maramures.
„Ne-am obisnuit de cativa ani incoace sa organizam aici, la Casa Armatei, unde noi si activam, inainte de a intra in postul sarbatorilor de iarna, un dans pe care asa l-am numit traditional «Dans de lasatul secului». Am spus-o de fiecare data, este initiativa noastra de a aduce obiceiurile de la sat in oras, pentru ca, trebuie sa recunoastem, foarte multi dintre cei de la tara s-au stabilit aici si isi doreau astfel de evenimente”, a precizat presedintele Asociatiei „Traditii maramuresene”, Amalia Chiorean.
Participantii au invatat pasii de dans, si-au pregatit costumele traditionale si, nu in ultimul rand, fiecare dintre ei a pus in cosarca bucate alese, pregatite alaturi de cei dragi. „In cosarca mea am pus niste cornulete, pe care le-am facut eu si verisoara mea, impreuna cu mama si am venit astazi sa arat lumii ce am facut. Astazi voi dansa patru dansuri, am un partener grozav, care sper ca o sa ma ajute si pe mine sa dansez”, a spus o participanta, Brianna Salajan.
„Se duc coserci, in coserci se pune slanina, branza de oaie, de vaca, ceapa, ce mai are omul prin gradina, este o ultima distractie inainte de post si de Craciun. La Remetea Chioarului inca se mai pastreaza aceasta traditie si, in general, in zona Chioarului inca se mai pastreaza. Nu mai merge lumea cum mergea odata, dar totusi inca se mai tine la traditie”, a aratat o alta participanta, Ioana Nistor.
Aproximativ 150 de copii au luat parte la „Dansul de lasatul secului”, alaturi de ansamblurile „Cetatea Chioarului” si „Ciresarii” si orchestra care a intretinut atmosfera. Spre finalul evenimentului, a avut loc si un concurs, cea mai frumoasa stergura de pe cosarca fiind premiata de organizatori.
Sursa: Gabriela Kuhajda