Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
La aproape doi kilometri de zarva din centrul Sarbatorii Castanelor 2010, dar chiar in buricul targului s-a deschis azi, 24 septembrie, Festivalul produselor traditionale si ecologice si Targul mesterilor populari. Chiar daca n-a inceput conform programului, adica la ora 9.00, a fost forfota mare pe platoul din Piata Revolutiei, unde mestesugari si comercianti au inceput sa isi aranjeaza tarabele si sa ii momeasca cu produsele lor pe baimarenii care vor trece pe langa ei in drum spre locul sarbatorii.
Distanta mare fata de zona ”zero” a sarbatorii nu a fost un impediment pentru organizatori, pentu ca piata s-a umplut cu diverse produse traditionale. Intrebat daca nu ii deranjeaza pe comercianti ca sunt departe de locatia sarbatorii, organizatorul a declarat raspicat: „Nu”.
„Noi suntem centrul sarbatorii! Va garantez ca tot echilibrul se va muta spre noi, avem produse, scena cu program artistic bogat… Va garantez ca atractia vom fi noi. Nu concuram, facem ceea ce facem si o facem bine, o alternativa la kitsch”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale, Ioan Tataran.
Printre expozanti sunt fete mai mult sau mai putin cunoscute. Vasile Susca, celebrul artist popular care face masti, a venit si el in Baia Mare. „Inca nu stiu la ce sa ma astept, e dimineata, dar s-arata vreme buna si speram sa fie… Promisiunile-s mari. Nu ma deranjeaza ca nu suntem acolo, cine ma cunoaste, sa ma caute si sa ma gaseasca si aici…”, a spus el.
„Avem 35 de producatori de produse traditionale culinare si 40 de mesteri populari. Avem specialitati, avem surprize, vom avea conserve de carne de porc si pateu ca la mama acasa, avem specialitati de branza de oaie din Brasov, vor fi demonstratii practice cum se face magiunul, vom avea roata olarului, razboi de tesut…”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale, Ioan Tataran.
La targ au venit si cativa ciobani brasoveni, care vand branza de oaie. „Venim din Fundata, judetul Brasov, de la 1.400 metri altitudine. Am adus cascavaluri cu verdeata, chimen, cas afumat, branza de burduf in coaja de brad specifica zonei noastre sau cu busuioc. Cea in coaja de brad are o anume aroma si se pastreaza foarte bine peste iarna”, a spus brasoveanca Daniela Bangala.
Targul si festivalul produselor traditionale si a mesterilor populari a fost o atractie inca de la deschidere, baimarenii facand cumparaturi de la prima ora.
Sursa: Alexandru Ruja