Femeile detin peste jumatate dintre posturile de decizie din administratia publica centrala si cele mai multe posturi de conducere in ministere. Un studiu realizat la cererea Comisiei Europene de Ministerul Muncii, arata ca in Romania, ponderea femeilor care ocupa pozitii de decizie este mai mare in ministere, decat in unitatile deconcentrate ale acestora de la nivel local, institutiile aflate in subordinea acestora si alte organe de specialitate.
Primele trei ministere “feminine”, cu peste 50 % femei in posturi de decizie, se repartizeaza astfel:
• Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale: 73,91%
• Ministerul Finantelor Publice: 71,14%
• Ministerul Justitiei: 70,97%
Primele trei ministere “masculine”, cu peste 50 % barbati in posturi de decizie, se repartizeaza astfel:
• Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului: 64,71%
• Secretariatul General al Guvernului: 62,50%
• Ministerul Afacerilor Externe: 59,62%
Colectarea datelor nu a avut in vedere posturile de ministru, secretar de stat, presedinti cu rang de secretar de stat si consilieri personali. Din 2003, Comisia Europeana a dezvoltat o baza de date on-line, care cuprinde situatia femeilor si a barbatilor in pozitii de decizie in domeniile politic, administratie publica, judiciar, afaceri, finante, parteneri sociali si ong-uri.
Directia Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati din Ministerul Muncii a realizat studiul, la cererea Comisiei Europene, pentru a actualiza sectiunea administratie publica din baza de date, care se refera la „echilibrul de gen” intre functionarii publici de conducere, de la nivelul fiecarei institutii Europene si din fiecare Stat membru al Uniunii.
Studiul integral poate fi citit facand click AICI.
Sursa: Ministerul Muncii