Aproximativ 4.000 de femei mor anual in Romania din cauza cancerului mamar, sustin specialistii participanti la prima editie a conferintei „Cancerul mamar, actualitati in screening, diagnostic, chirurgie oncologica a sanului si radioterapie high-tech” organizata de Societatea de Chirurgie a Sanului impreuna cu Centrul de Radioterapie Amethyst. Potrivit specialistilor, incidenta in ceea ce priveste cancerul mamar este in crestere in toata lumea, insa mortalitatea este mult mai mica in tarile unde exista programe de screening.
„Incidenta cancerului mamar creste constant peste tot in lume si in Romania. Procedeul de screening care este deja de multa vreme in practica in tarile occidentale si nordice duce la o reducere a mortalitatii provocate de cancerul mamar. In Romania, mortalitatea ramane in continuare in crestere. In Romania sunt in jur de 6.000 de cazuri de cancer mamar nou aparute pe an si in jur de 4.000 de femei care mor de cancer mamar anual. Nu toate aceste 6.000 de cazuri sunt tratate chirurgical, unele dintre ele sunt prea avansate pentru a fi tratate chirurgical”, a declarat seful sectiei de chirurgie a Institutului Oncologic Bucuresti, sef disciplina chirurgie oncologica Departamentul Chirurgie UMF „Carol Davila”, prof. dr. Alexandru Blidaru.
Potrivit lui Blidaru, femeile trebuie sa mearga periodic la medicul de familie si la ginecolog, iar acestia sa le recomande o ecografie sau mamografie, in functie de varsta femeii. Medicul a mai spus ca un program de screening ar reduce mortalitatea de cancer mamar cu pana la 30-40% si s-a declarat pesimist in ceea ce priveste realizarea in Romania a unui asemenea program.
Blidaru a mai spus ca in sectia pe care o conduce se realizeaza anual intre 800-1.000 de interventii chirugicale pentru cancerul de san. „Factorii care duc la aparitia cancerului mamar sunt: varsta, pentru ca aceasta boala este din ce in ce mai frecventa cu inaintarea in varsta, locul unde persoana traieste, faptul ca femeia nu a nascut niciodata, ca a facut o perioada indelungata tratamente de substitutie sau a luat o perioada indelungata anticonceptionale, faptul ca in familie au fost mai multe persoane cu cancer mamar sau ovarian, poluarea, consumul de alcool, obezitatea reprezinta un factor de risc„, a spus Blidaru.
El a subliniat importanta mamografiilor la femeile cu varste intre 40-45 de ani si a ecografiilor la cele tinere. Depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. Mamografia a evoluat calitativ si pot fi puse in evidenta leziuni mamare foarte mici de cativa milimetri care prezinta fie cancere putin avansate care pot fi tratate mult mai simplu. Pot fi depistate leziuni foarte mici care pot deveni in timp maligne. Ecografia mamara este o alta tehnica foarte utila de descoperire devreme a unor leziuni mamare suspecte mai ales la femeia tanara care are sani densi si la care mamografia este mai putin utila. Si aici se pot diagnostica leziuni mici de cativa milimetri.
„O tehnica moderna pe care o folosim in Institutul Oncologic de aproape 8 ani este identificare si biopsia ganglionului santinela. In cancer este foarte important sa stii cat de extins este, sa stii daca a afectat alte organe. Ca sa stii aceste lucru trebuie sa extirpi si ca sa nu fie extirpati toti exista metoda de a verifica primul ganglion, acest ganglion santinela sa fie examinat si daca el nu este invadat operatia este mai mica si rezultatele estetice si functionale sunt mult mai bune”, a explicat Blidaru.
Potrivit acestuia, un procedeu care este aplicat de peste 14 ani in IOB este reconstructia sanului in acelasi timp cu operatia de masectomie. Directorul Departamentului de oncologie al UMF „Carol Davila” si sef al Clinicii de Chirurgie Generala a Spitalului de Urgenta Floreasca, prof. dr. Mircea Beuran, a subliniat necesitatea unui program de screening in Romania. „Cred ca in fiecare centru mare este necesara aparatura de calitatea de tip PET-CT, un screening care lipseste in Romania la ora actuala. Tarile care pot si fac acest screening au niste rezultate incurajatoare si daca am da numai o cifra, supravietuirea a crescut cu 50%. Deci mortalitatea a scazut cu 50% depistand aceste formatiuni tumorale mici, incipiente. De la metodele radicale avem acum si metode conservatoare. Ele nu sunt noutati, chirurgia aceasta conservatoare se face mai demult”, a mai spus Beuran.
Sursa: Agerpres