Castigul salarial mediu net a fost in septembrie de 1.340 lei, in crestere cu 0,1% (1 leu) fata de august si in scadere cu 1,4% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in activitatile de extractie de petrol si gaze, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu net a fost in septembrie de 1.340 lei. Castigul salarial mediu net realizat in diferite activitati ale economiei nationale a inregistrat, fata de luna august, atat cresteri, cat si scaderi in aproape egala masura.
Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta, prime pentru „ziua petrolistului” si prime trimestriale), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic si a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.
Cea mai mare majorare de castig, de 38,8%, a fost operata in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale. De cresteri intre 13% si 20% au beneficiat angajatii din sectorul fabricarii produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic. Cele mai semnificative reduceri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 11,6%.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu 5,3% in activitatile de invatamant, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv pentru examenele de admitere), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici, si cu 0,1% in sanatate si asistenta sociala, pe fondul platii drepturilor salariale restante.
In activitatea de administratie publica, castigul salarial mediu net a scazut cu 16,1% in luna septembrie ca urmare a acordarii, in lunile precedente, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Astfel, castigul salarial mediu net din administratia publica a scazut cu 27,3%, iar in invatamant si sanatate si asistenta sociala cu 23,6%, respectiv cu 20,1%, in septembrie fata de iunie 2010.
Sursa: Mediafax