![]() |
![]() |
O atmosfera de bucurie a cuprins intreaga crestinatate la miezul noptii, atunci cand in toate lacasurile de cult a fost adusa vestea Invierii lui Hristos. Clopotele au inceput sa bata, iar preotii i-au indemnat pe credinciosi sa ia lumina. Bisericile au fost si in acest an arhipline, multime de credinciosi fiind dornici sa asiste la slujba Invierii, oficiata o singura data intr-un an.
Mii de credinciosi au fost prezenti si la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, acolo unde slujba a fost savarsita de PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Inca dinainte de miezul noptii, maramuresenii au venit sa ia lumina si sa asiste la slujba impresionanta oficiata cu ocazia marelui praznic al Invierii Domnului.
„Slujba Invierii este o slujba deosebita care nu se savarseste decat o data intr-un an. Si anume la ora 12:00, biserica este propriu-zis lipsita de orice lumina. Toate luminile si candelele se sting, si cand intunericul noptii e cel mai profund la ora 12:00, doar candela de pe Sfantul Altar ramanand aprinsa si de la acea candela preotul slujitor sau arhiereul aprinde lumina si apoi ii indeamna pe credinciosi sa ia lumina prin cuvintele «Veniti de luati lumina». Dupa ce credinciosii isi aprind lumanarile, se iese in afara bisericii si se face o o procesiune, de jur imprejurul bisericii, pentru ca Mantuitorul a venit nu doar sa mantuiasca un om, ci sa mantuiasca intreg neamul omenesc”, a explicat PS Iustin Sigheteanul.
Arhiereul vicar a mai precizat ca aceasta sarbatoare e incarcata de lumina care se revarsa din „Lumina lui Hristos”.
„Aceasta sarbatoare a sarbatorilor si praznic al praznicelor este plina de lumina lui Hristos. Se iese afara pentru ca intunericul de afara inseamna intunericul de nepatruns, intunericul iadului pe care Mantuitorul l-a luminat prin coborarea Sa la iad. Mantuitorul a dus lumina invierii prima data in iad pentru ca acolo era suferinta mai mare”, a mai spus arhiereul vicar.
Prezenta credinciosilor la aceasta slujba reprezinta de fapt „o chemare” pentru a fi marturisitori ai Invierii lui Hristos, impreuna cu „apostolii, mironositele femei, cu Maica Domnului si cu toti marturisitorii lui Hristos care au fost de-a lungul veacurilor”, a mai spus ierarhul.
Dupa slujba Invierii, in Catedrala Episcopala a fost savarsita si Sfanta Liturghie, cei prezenti primind indemnul de a nu uita in aceasta perioada speciala „de cei singuri, de cei care n-au pe nimeni, pentru ca Invierea si bucuria Invierii lui Hristos trebuie sa se reverse si asupra celorlalti”. De asemenea, la final au fost sfintite si cosurile cu bucate aduse de credinciosi.
Invierea Domnului este cea mai mare sarbatoare a crestinatii, fiind numita in cantarile bisericii, „sarbatoare a sarbatorilor” si „praznic al praznicelor”.
Sursa: Camelia Tocaci