Vezi VIDEO
Costurile ridicate ale echipamentelor de protectia muncii ii determina pe angajatorii romani sa faca economie. Chiar daca viata propriilor angajati e pusa in pericol in lipsa acestor dotari, agentii economici prefera sa diminueze cheltuielile pe partea de protectia muncii, astfel incat sa nu iasa in pierdere. Aspectul a fost remarcat de conducerea centrala a Inspectiei Muncii. Cu toate acestea, oficialii institutiei spun ca se inregistreaza o diminuare a accidentelor de munca produse la nivel national.
De Ziua Internationala a Sanatatii si Securitatii in Munca, sarbatorita anual in 28 aprilie, dar marcata in avans in Maramures, inspectorii de munca au evidentiat prevederile legale pe care angajatii, dar si agentii economici, trebuie sa le respecte pentru a evita riscurile la locul de munca. Prezent astazi, 25 aprilie, in Baia Mare, inspectorul general de stat in cadrul Inspectiei Muncii, Ciprian Georgian Dragomir, a atras atentia ca in cazul in care angajatii nu folosesc echipamentul de protectie si nu sunt respectate normele legale, in orice moment se pot produce accidente grave de munca. De altfel, inspectorii de munca au remarcat ca angajatorii prefera sa faca economii atunci cand vine vorba despre procurarea echipamentului de protectia muncii.
„Pe de alta parte, ma refer la angajatori si costurile pe care sunt obligati sa le suporte, ma refer aici la echipamentul de protectie care trebuie schimbat, trebuie sa indeplineasca anumite conditii, anumite standarde si incearca sa diminueze costurile si sa maximizeze profitul si atunci se taie inclusiv de la partea de protectia muncii, sanatatea si securitatea in munca”, a declarat Ciprian Georgian Dragomir.
Reprezentantii Inspectiei Muncii au mai precizat ca de la an la an se constata totusi o diminuare a numarului accidentelor de munca. Atunci cand vine vorba despre domeniul cu cea mai mare incidenta a unor astfel de evenimente negative, pe primul loc in top se mentin constructiile.
„In ce priveste respectarea normelor de protectie a muncii, domeniile in care avem cele mai multe accidentele de munca sunt constructiile, silvicultura si industria grea”, a punctat Ciprian Georgian Dragomir.
In 2013, peste 3.600 de persoane au fost victime ale accidentelor de munca inregistrate la nivel national, mai putin cu 13% fata de 2012. Tot anul trecut, 199 de muncitori si-au pierdut viata in urma unor astfel de evenimente.
La nivelul judetului Maramures, pe parcursul lui 2013, la Inspectoratul Teritorial de Munca au fost comunicate 96 de accidente de munca, mai multe cu trei fata de anul 2012. Dintre acestea, sase au fost accidente de munca mortale.
Sursa: Camelia Tocaci