Mai bine sa previi, decat sa vindeci, spun medicii stomatologi. Acestia ii sfatuiesc pe maramuresenii cu lucrari dentare sa evite consumul alimentelor lipicioase, pentru ca acestea pot cauza fisurarea dintilor sau caderea plombelor. Pentru ca in perioada sarbatorilor oamenii mananca bucate bogate in proteine si glucide, dentistii recomanda consumul unui mar dupa fiecare masa, pentru curatarea dintilor.
Pentru a combate aparitia placii bacteriene, care in timp duce la instalarea cariilor, medicii stomatologi ii sfatuiesc pe maramureseni ca pe durata sarbatorilor sa consume cu masura alimente bogate in proteine si glucide.
“Trebuie sa acordam o atentie sporita ingrijirii dintilor, deoarece in aceasta perioada se face exces de glucide si lipide, ma refer la prajituri si la alimentele bogate in proteine, mancaruri de porc, carnat si altele, ce duc la aparitia rapida a placii bacteriene si favorizeaza aparitia cariilor”, a spus Gelu Cozma, medic stomatolog.
Persoanele care au proteze, lucrari semimobile sau plombe trebuie sa evite, pe cat posibil, consumul alimentelor caramelizate, care pot cauza dislocarea lucrarilor dentare.
“Consumul unui fruct la fiecare masa este foarte indicat. Recomand consumul merelor, care favorizeaza curatarea dintilor, si evitarea alimentelor foarte prajite sau a celor care sunt foarte dure, crocante si care pot provoca fisuri dentare sau obturatii dentare”, a adaugat medicul stomatolog.
Pentru a avea o dantura sanatoasa, medicii stomatologi mai recomanda, pe langa o alimentatie echilibrata, ingrijirea adecvata a dintilor. Cate un periaj dimineata si seara este suficient pentru a avea un zambet perfect si a trece de sarbatori fara probleme dentare.
Sursa: Adina Timis