Vezi VIDEO
A X-a editie a Serbarilor Lenkerului i-a strans sambata, 23 februarie, cu mic cu mare pe localnicii din Cavnic sa se dea cu lenkerul, o sanie cu volan, inventata de oamenii locului de peste 80 de ani, pentru a se deplasa mai usor in iernile grele. Intrecerea, in care au fost desemnati cei mai priceputi “soferi”, a avut loc pe un drumul care leaga Cavnic de Baiut si care este inchis pe timpul iernii. Participantii, peste 70 la numar, s-au aliniat la start si cronometrati fiind, au incercat sa scoata cel mai bun timp pana la linia de sosire. Concurentii au fost copii, dar si oameni in toata firea, vedetele competitiei fiind lenkerele personalizate, precum si cele…inmatriculate.
Cavnicarii si-au pregatit din timp lenkerele pentru cea mai importanta cursa a anului. Fie ca le-au pus un volan nou pentru ca mijlocul de deplasare sa para ca are mai multi “cai putere”, fie care le-au personalizat cu numele participantului s-au chiar le-au inmatriculat, nicio sanie nu a fost scoasa din casa fara sa fie data cu ceara si smirgheluita astfel incat sa prinda viteza. Nu doar lenkerele au fost pregatite pentru competitie, participantii facand si ei antrenamente pentru a fi in forma.
“Mi-am pregatit lenkerul de cateva saptamani. L-am dat cu ceara, cu smirghelu, l-am tras pe asfalt… M-am pregatit si eu, am ceva conditie fizica…”, a marturisit unul dintre participanti. La start s-au aliniat nu doar sanii cu volane de firma, ci si care au fost deja inmatriculate, ca sa poata fi identificate mai usor pe traseu.
“Lenkerul nu este al meu, dupa cum vedeti are si numar de inmatriculare. Este inmatriculat pe Marius Sorin Bota, senatorul maramuresean. L-am imprumutat si ii fac rodajul. Am dat deja o tura de incercare cu el, merge, s-a dat jos rugina, dar de data asta sper sa mai am parte de drum bun cand cobor, sa nu ma impiedic cu el, ca dupa ce se dau toti concurentii se mai strica drumul”, a explicat un alt concurent.
Senzatie a facut si cel mai mai vechi lenker din competitie. Chiar daca scartaie din toate incheieturile, lenkerul, care are o inima drept suport de volan si scanduri din lemn, se tine bine chiar si dupa 60 de ani de la fabricare.
“Lenkerul asta are 50-60 de ani. E de la bunicii mei si e cel mai vechi de pe aici, dar chiar si asa face fata. De mers, merge bine, prinde viteza si sper sa fie mai bun decat celealte. Secretul lenkerului asta este parafina. Il dau inainte de fiecare concurs si in rest, ca si «Flinstone», cu picioarele ”, a aratat o tanara inscrisa in competitie.
Denis, un baietel de doar 3 ani, cel mai mic participant din concurs a tinut sa le arate concurentilor ca, desi a venit insotit de tatal sau, important nu este sa ajunga primul la linia de sosire, ci sa participe. Chiar daca anul trecut a iesit invingatorul competitiei la categoria lui, anul acesta, micutul spune ca se multumeste si cu locul doi.
“Ma dau pe lenker. E albastru, alb si cu roz. Ii bine pe el, are si volan. Tati l-a facut si e frumos. Eu o sa castig locul unu dar e bine si doi”, a recunoscut copilul.
Decanul de varsta de la editia a X-a a Serbarilor Lenkerului a fost o femeie de 62 de ani care a demonstrate ca niciodata nu e prea tarziu sa faci ceea ce iti place. “Imi place intre copii, am si eu nepoti si e foarte frumos. Particip pentru prima data la concursul asta dar anul viitor sigur repet figura. E frumos si merita. In tinerete ma dadeam si eu foarte mult. Nu m-am mai dat cu lenkerul de mai bine de 15 ani. Da’ nu-i bai, acum l-am luat pe al nepotului si am venit. Sa vedem ce-o iesi… ”, ne-a spus femeia.
Fiecare echipaj are cate doi membri: unul pentru a manevra volanul si altul care trebuia sa impinga lenkerul acolo unde zapada este prea afanata si nu se mai poate inainta. Scopul fiecarui participant fiind acela sa ajunga in timp record la finalul cursei.
“Lenkerul este deja brand al orasului Cavnic. Este omologat si urmeaza sa apara inclusive pe stema localitatii. Concursul se desfasoara foarte simplu: de la linia de plecare pana la linia de sosire se calculeaza timpii. Este vorba despre viteza, indemanare pentru condusul lenkerului. Toate acestea duc in final la castigarea premiului”, a declarat primarul orasului Cavnic, Alexandru Dragos.
In ciuda premiilor puse in concurs, participantii au aratat ca acestea nu sunt mai importante decat distractia de pe derdelus.
Sursa: Anca Popescu Glodan