Este aplicatia contra cost cu cel mai mare numar de descarcari pe iPhone si iPad: Réveil intelligent (Trezirea inteligenta) va trezeste la momentul potrivit, respectand ciclurile somnului. Disponibila pe portalul de descarcari online al grupului Apple si deja tradusa in sapte limbi, aplicatia Réveil intelligent monitorizeaza ciclurile somnului si va trezeste la momentul potrivit. Acest argument a „sedus” deja peste 4 milioane de utilizatori, informeaza lefigaro.fr.
Numarul de ore petrecute in bratele zeului Morfeu nu este suficient pentru a garanta ca va veti trezi in plina forma. Calitatea somnului si factorii care o influenteaza (zgomot, luminozitate, temperatura etc.) joaca si ei un rol major. Dar, daca dupa o noapte lunga petrecuta in conditii bune, intampinati dificultati in a va trezi, acest fapt ar putea sa se intample pentru ca ceasul destaptator de pe noptiera a inceput sa sune atunci cand va aflati la mijlocul fazei de somn profund. Acesta este principiul pe care se bazeaza aplicatia mentionata.
Somnul oamenilor este compus din faze diferite. In fiecare noapte, mai multe cicluri de 90 de minute, in medie, se succed, in timpul carora somnul lent, profund si paradoxal lejer alterneaza. Somnul paradoxal corespunde momentului in care persoana care doarme viseaza, in timp ce somnul profund este perioada in care organismul se recupereaza. Regenerarea celulara, secretiile hormonale, procesele de memorare se produc in faza de somn lent. Acesta este totodata momentul cel mai putin favorabil pentru a va trezi.
„Insa proportia somnului profund scade pe masura ce se deruleaza ciclurile somnului”, reaminteste profesorul Marie-Pia d’Ortho, medic la Centrul somnului de la Spitalul Bichat. „In plus, exista foarte putin somn profund in ultimele cicluri ale noptii si de aceea exista putine riscuri de a va trezi in aceasta faza”, adauga ea.
Pentru a permite o trezire la momentul optim, aplicatia Réveil intelligent trebuie sa determine ciclurile somnului ale utilizatorului. Pentru acest lucru, aplicatia analizeaza zgomotele emise pe timpul noptii, deducand pe baza lor miscarile efectuate. Un algoritm calculeaza apoi un profil al somnului personalizat si adapteaza, in functie de acesta, ora la care utilizatorul trebuie sa se trezeasca.
Metoda a starnit uimirea profesorului Marie-Pia d’Ortho: „Inregistrarea miscarilor este utilizata de 30 de ani in somnologie pentru a determina ritmurile stare de veghe/ stare de somn. Cu cat persoana se misca mai mult, cu atat aceasta este mai aproape de perioada in care se va trezi. Insa acest fapt nu permite definirea cu precizie a diferentelor dintre fazele somnului profund si lejer si sa te bazezi doar pe zgomotele ambientale reprezinta un teren marcat de incertitudini”.
O aplicatie gratuita pe Android, Smart Alarm Clock, functioneaza direct pe baza analizei miscarilor. Accelerometrul telefonului, care trebuie plasat direct pe pat, permite reperarea frecventei miscarilor, deducand pe baza lor apropierea momentului in care utilizatorul se va trezi.
Profesorul Marie-Pia d’Ortho nu este surprinsa de cresterea spectaculoasa a acestui gen de aplicatii si nici de entuziasmul pe care ele le declanseaza. „Ele traduc nelinistea pe care multe persoane o resimt fata de somnul lor si dorinta lor de a putea sa isi controleze somnul. Seamana putin cu masurile pe care oamenii le iau cu alimentele si cu activitatea fizica”, a precizat cercetatoarea franceza.
Somnul ramane insa un parametru destul de complicat si greu de stapanit, iar oamenii nu sunt egali in fata somnului. Exista adevarate „cronotipuri”. Somnul scurt sau indelungat, trezitul devreme sau culcatul tarziu ar fi de fapt caractere inscrise in genele noastre si contra carora este foate greu de luptat. Perioada de vacante, in timpul careia constrangerile orare sunt reduse, reprezinta momentul ideal pentru a observa si identifica propriile nevoi, iar specialistii in somnologie recomanda tuturor oamenilor sa isi adapteze acest ritm natural al somnului odata cu incheierea vacantei.
Desi aplicatii precum Réveil intelligent pot sa linisteasca anumiti utilizatori, profesorul Marie-Pia d’Ortho reaminteste faptul ca tabletele si telefoanele inteligente sunt primii inamici ai noptilor noastre. „Procesul de adormire este asociat cu secretia de melatonina, care depinde de luminozitatea ambianta. Atat timp cat ramanem expusi in fata unui ecran, aceasta secretie este intarziata si, odata cu ea, procesul de adormire„, spune aceasta.
Pentru a favoriza un somn regenerator, este deci esential sa opriti acest tip de aparat cu doua ore inainte de a merge la culcare, nu sa dormiti cu el, asa cum o cer aplicatiile mentionate, a explicat cercetatoarea franceza.
Sursa: Mediafax