Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi seara, la Bruxelles, in cadrul Consiliului European de iarna, intalnire dominata de chestiuni economice, la finalul careia este asteptata anuntarea unor decizii esentiale pentru viitorul zonei euro.
Presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy le va prezenta liderilor ‘Celor 27’ un raport privind consolidarea regulilor bugetare si fiscale pentru a se evita o criza precum cea actuala din zona euro. Documentul mentioneaza ca prevederi fiscale mai dure pot fi incluse intr-un protocol la articolul 126 al Tratatului de la Lisabona, o procedura care presupune consens national, dar nu si schimbari substantiale ale tratatului UE. Potrivit presedintelui Consiliului European, in acest fel reformele necesare pot fi accelerate si sunt eliminate orice potentiale complicatii politice.
Principalele prevederi ale raportului sunt:
– Fiecare stat din zona euro trebuie sa aiba un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB si o datorie publica de maxim 60% din PIB (acestea sunt deja incluse in Pactul de Crestere si Stabilitate);
– O ”regula de aur” trebuie sa fie inclusa in legislatiile nationale pentru a garanta un buget echilibrat pe termen mediu;
– Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF) va dispune de o licenta bancara, astfel incat va putea lua imprumuturi direct de la Banca Centrala Europeana;
– Comisia Europeana va avea puterea de a impune automat masuri de austeritate in tarile care au nevoie de asistenta prin FESF.
Totusi, Van Rompuy recunoaste ca in cazul unor reforme mai ambitioase va fi nevoie de o schimbare substantiala a tratatelor UE.
Unele dintre propunerile incluse in raport sunt asemanatoare celor prezentate de Franta si Germania, care doresc masuri mai radicale si sustin ca, in cazul in care nu toate cele 27 de membre ale UE sunt de acord cu respectivele masuri, atunci ar trebui adoptat un nou tratat care sa prevada ca regulile se aplica statelor din zona euro si altor din tari din UE ce doresc acest lucru. In cazul adoptarii unui nou tratat, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy subliniaza ca acesta ar trebui sa fie elaborat pana in luna martie.
Propunerile franco-germane se bazeaza pe mai multe elemente-cheie:
– Amendamente constitutionale in toate statele din zona euro care sa prevada existenta unui echilibru bugetar;
– Inasprirea sanctiunilor din partea Comisiei Europene in cazul tarilor care incalca criteriile de deficit bugetar excesiv;
– Incercarea de crestere a capacitatii financiare a UE de a ajuta statele cu dificultati.
Herman Van Rompuy a inclus pe agenda Summitului UE si dosarul extinderii spatiului Schengen, dar este de asteptat ca discutiile dintre liderii europeni sa fie monopolizate de chestiunile economice urgente.
In marja Consiliului European va fi semnat, vineri dimineata, Tratatul de aderare a Croatiei la UE. Croatia ar urma sa devina al 28-lea stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene la 1 iulie 2013.
Sursa: Agerpres