Unul dintre cei mai iubiti sfinti contemporani, Sfantul Nectarie, estr cinstit in 9 noiembrie. Canonizarea sa a avut loc in 1961, iar particele din sfintele moaste ale Sfantului Nectarie se afla si in mai multe lacasuri de cult din tara noastra. Despre minunile savarsite de Sfantul Nectarie in zilele noastre, mai ales vindecari de cancer si alte boli grave, ce se savarsesc la moastele sale, ori cu untdelemn de la candela sa s-au scris nenumarate carti in Grecia, care in parte au fost traduse si in romana.
S-a nascut in oraselul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, primind la botez numele de Anastasie. A fost crescut, impreuna cu cei 6 frati ai sai, in dreapta credinta. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, unde munceste din greu pentru hrana. Singura lui mangaiere, dupa orele istovitoare de munca, era Sfanta Biserica.
Remarcat de catre conducatorii Scolii Metocului Sfantului Mormant, este angajat ca pedagog si invatator la aceasta scoala. La 27 de ani isi urmeaza glasul constiintei si, din dragoste pentru Hristos, devine monah la Manastirea Nea Moni, de pe aceasta insula. Cu binecuvantarea Patriarhului Alexandriei a urmat Facultatea de Teologie din Athena.
A trecut prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop si numit Mitropolit de Pentapolis. De asemenea acesta a indeplinit si functia de director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. Renunta la functia de conducator al Seminarului Teologic dupa ce considera ca si-a indeplinit datoria si intemeiaza impreuna cu un grup de ucenice Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, randuind aici viata desavarsita de obste.
Apoi se retrage in aceasta manastire unde a dus o viata inalta de smerenie si slujire, de jertfelnicie si rugaciune neadormita, arzand cu duhul pentru Hristos, dar si pentru toti care veneau si ii cereau rugaciune, binecuvantare si un sfat duhovnicesc. Pe langa multele sale ocupatii duhovnicesti, Sfantul Nectarie a scris si a redactat mai multe scrieri teologice de morala si de istorie a Bisericii, intarind traditia Sfintilor Parinti in patria sa, impotriva influentelor occidentale care asaltau tarile ortodoxe. Dupa trecerea sa la cele vesnice, in 1920, printr-o intamplare minunata, trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir.
La trei septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare, iar in anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, vazand numeroasele minuni care se faceau la moastele sale, l-au declarat sfant, cu zi de praznuire la noua noiembrie. Zilnic credinciosii se inchina la moastele Sfantului Nectarie si la mormantul sau, facand din manastirea sa din insula Eghina cel mai iubit loc de pelerinaj din toata Grecia.
Sursa: Camelia Tocaci