Vezi VIDEO
Reorganizarea Finantelor Publice, inceputa in aceasta luna ca urmare a dispozitiilor venite de la Guvern, le-a adus preavize finantistilor din Maramures. Nu mai putin de 100 de dispozitii pentru incheierea contractelor de munca au fost impartite angajatilor din istitutie, insa conducerea judeteana pretinde chiar si acum ca nu e de speriat si lucrurile vor intra in normalitate. Liderii de sindicat considera in schimb ca li s-a pus pumnul in gura si ca s-a incalcat promisiunea privind pastrarea numarului de salariati, facuta de catre autoritatile centrale inainte de a se dispune alipirea Finantelor din Maramures la viitoarea directie regionala din Cluj. Tot ei au aratat ca 47 de persoane ar urma sa ramana fara loc de munca.
Regionalizarea la nivelul finantelor ar trebui sa fie functionala din toamna acestui an. Pasul unu e acela de a transforma actuala institutie in Administratie Judeteana a Finantelor Publice si de a absorbi serviciul de pe zona Baia Mare. Structurile din teritoriu, respectiv administratiile finantelor publice orasenesti Viseu de Sus, Targu Lapus, Sighetu Marmatiei si Somcuta Mare isi vor pastra pe mai departe structura actuala. Reorganizarea presupune insa si o restructurare de personal.
„Au fost primite deja in jur de 100 de preavize pentru functionarii care s-au regasit in unele structuri ale Directiei Generale a Finantelor care la ora actuala vor fi doar in cadrul directie regionale. Aici sunt in principal serviciile suport, serviciile independente ale acestei directii, ramanand axata in principal activitatea noastra de inspectie fiscala, activitatea de colectare si de asistenta contribuabili“, a precizat directorul Finantelor din Maramures, Ioan Popa.
Finantistul sustine ca angajatii care au fost anuntati ca raman fara posturi vor avea totusi optiunea in sistem si ca mai multe posturi vacante le vor fi prezentate in zilele urmatoare. „Deci, functionarii care au primit preavizele despre care vorbeam, au la dispozitie sapte zile pentru a primi o lista de optiuni. In momentul in care primesc preavizele nu inseamna neaparat pleacarea din sistem. Li se pune la dispozitie o lista cu posturile vacante, la acelasi nivel al studiilor, de aceeasi pregatire si dansi vor putea opta pentru ocuparea acestor posturi vacante in cadrul sistemului actual“, a explicat Ioan Popa.
De cealalta parte, liderii sindicali spun ca procesul de reorganizare nu e cel la care se asteptau si ca mai multe persoane vor fi nevoite sa isi caute un loc de munca in urma preavizelor primite. Dumitru Borodi, presedintele sindicatului SedLex din cadrul Finantelor maramuresene, a reprosat modul in care s-au facut schimbarile la nivelul institutiei si faptul ca ministerul de profil si-a incalcat promisiunea in privinta pastrarii locurilor de munca.
„Nici astazi, spre exemplu, nu stim cu exactitate la ce se refera reorganizarea. Si, mai mult decat atat, de fiecare data cand am cerut sa ni se explice modul in care se face reorganizarea ni s-a spus ca totul este o simulare la nivel national, ca sa fie pregatiti in momentul in care se da hotarare de guvern cu numarul de posturi aprobat la nivelul ministerului si-apoi, sigur, la nivelul ANAF-ului“, a punctat Borodi.
Acesta a mai spus ca, dupa calculele efectuate la nivelul sindicatului, 47 de finantisti din Maramures vor ramane fara loc de munca, fara sa primeasca salarii compensatorii. Ei exclud organizarea unor proteste in acest moment, deoarece angajatii din viitoarele directii regionale refuza sa se alature unor miscari de strada si si-au retras sprijinul pentru organizarea unor greve.
Asigurarea data de actuala conducere a Finantelor Maramures este aceea ca reorganizarea ar urma sa aiba efecte benefice. „Prin aceasta hotarare de guvern, prin aceasta restructurare se doreste imbunatatirea activitatii si a relatiei fisc-contribuabil. Se doreste de asemenea eliminarea unor trepte birocratice, eliminarea unor functii de conducere, imbunatatirea activitatii in general si la nivelul judetului Maramures“, a mai aratat directorul Ioan Popa.
Sursa: Cosmin Carp