Primul semn al reinceperii revoltei a fost refuzul hranei de catre aproximativ 100 dintre persoanele incarcerate. Detinutii doar s-au manifestat zgomotos, insa nu au dat foc la paturi, lenjerie ori ziare cum s-a intamplat in alte inchisori. Potrivit declaratiilor oficiale, situatia a fost tot timpul sub control.
Crina Suciu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului de Maxima Siguranta Baia Mare, a declarat ca protestatarii au cerut urgentarea actului de gratiere pentru detinutii putin periculosi, dar si conditii mai bune de detentie.
Strigatele, fluieraturile, batile in gratii si scandarile ”Vrem libertate”, ”Vrem acasa” si ”Vrem conditii europene” s-au tot auzit de trei zile incoace din spatele gardurilor cu sarma ghimpate. Luni, in jurul orelor amiezii, protestatarii s-au calmat insa. De sambata, revolta a inregistrat mai multe time-outuri, pentru ca detinutii au tot renuntat la proteste si apoi s-au apucat iar sa isi ceara libertatea.
Potrivit directorului Penitenciarului de Maxima Siguranta Baia Mare, Ioan Batinas, detinutii nu au distrus bunuri si au permis accesul gardienilor in camere. El a aratat ca doleantele protestatarilor au fost comunicate conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), pentru ca rezolvarea lor e de competenta organelor centrale.
El a mai declarat ca ”in toate cele trei zile, activitatea s-a desfasurat in limite de normalitate, conform programului zilnic, avand loc activitati religioase, sport, imbaiere, acordarea dreptului la vizita, scoaterea la activitati productive, precum si prezentarea la instanete de judecata”. Batinas a mai precizat ca detinutilor nu li s-a interzis vizionarea programelor de televiziune, dreptul de informare al detinutilor nefiind restrictionat niciun moment.
La nivelul intregii tari, 6.000 de detinuti au intrat luni dimineata din nou in greva, iar la unele penitenciare din tara acestia au devenit violenti. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului justitiei, Monica Macovei, si directorului ANP, Alexandru Serban, sa propuna urgent solutii pentru depasirea situatiei de criza, care nu are precedent in Romania datorita amplorii protestelor.
Sursa: Anamaria Stoia