Un opozant rus, incarcerat dupa o manifestatie organizata in mai 2012, cu o zi inainte de investitura lui Vladimir Putin, este de 50 de zile in greva foamei, iar starea sa de sanatate este pusa in pericol.
Serghei Krivov, in varsta de 51 de ani, si-a inceput greva foamei la 19 septembrie pentru a protesta fata de detentia sa si a altor 14 acuzati in „dosarul Bolotnaia”, de la numele pietei din centrul Moscovei, unde au avut loc ciocniri in timpul unei manifestatii in mai 2012 impotriva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin. „Starea sa de sanatate nu este buna, el este foarte marcat fizic, vorbeste lent”, a subliniat avocatul Viaceslav Makarov.
„Medicii inchisorii au incetat sa il mai cantareasca pentru ca pierde rapid in greutate. I s-a luat tensiunea o data, ii mai iau doar sange, in timp ce el are nevoie de o urmarire completa. A slabit 15 kilograme”, a continuat Makarov. „Este foarte periculos, nimeni nu il controleaza, poate sa isi continue greva pana la moarte”, a declarat avocatul.
Dosarul Bolotnaia, considerat de opozitie ca emblematic pentru contestarea alegerii lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat de presedinte, implica 27 de persoane, dintre care 15 sunt in arest preventiv de peste un an. Doua dintre ele au fost condamnate la pana la patru ani si jumatate de inchisoare, iar o alta persoana, care ar suferi de o forma usoara de schizofrenie, la internare fortata intr-un azil psihiatric.
Majoritatea inculpatilor sunt cetateni obisnuiti care nu apartin niciunei miscari politice. Unii sunt acuzati ca au aruncat cu sticle de plastic, altii ca au rasturnat cabine de WC-uri publice sau ca au opus rezistenta fortelor de ordine, dar toti au fost inculpati pentru „tulburari masive”, o infractiune care, potrivit Codului Penal rus, inseamna „atingere adusa ordinii publice de o multime, incendiere voluntara, distrugere de bunuri, utilizarea armelor de foc si a explozibililor”. Ei risca pana la opt ani de inchisoare.
Potrivit Parchetului, 82 de politisti au fost raniti in cursul confruntarilor a caror origine ramane controversata, opozitia acuzand fortele de ordine ca le-au provocat pentru a pune capat oricarei contestatii. Zeci de manifestanti au fost, de asemenea, raniti.
Sursa: Mediafax