Organizatia maramureseana a trimis invitatii la aproximativ 130 de agenti economici din judet, mentionand ca seminarul care a avut loc, marti, in Baia Mare este gratuit. Prezenta a fost, insa, extrem de slaba. In sala s-au „inghesuit” doar vreo 15 invitati, cu tot cu presa si persoanele chemate sa dezbata normele occidentale de protectie a consumatorilor.
Organizatorii si-au facut, totusi, datoria. Scopul lor a fost acela de a-i consulta pe participanti in ce priveste alinierea la legislatia europeana, respectiv de a semnala articolele care nu se potrivesc realitatii economice din Maramures si de a cere sa se faca o serie de revizuiri, astfel incat pasul integrarii sa nu ii prinda pe picior gresti pe administratorii de firme.
Propunerile de revizuire au vizat in principal contractele incheiate cu consumatorii de catre prestatorii de servicii, dar si de catre comercianti. Tinta autoritatilor este un nivel mai ridicat al protectiei cumparatorilor si beneficirilor, care, avand in vedere natura juridica a acestor contracte, nu au posibilitatea negocierii directe cu agentul economic, ci trebuie sa accepte ceea ce primesc.
Discutiile din cadrul seminarului au fost „monopolizate” de Ioan Stefan Valesan, reprezentant al Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, care a prezentat mai multe cazuri concrete sesizate de maramureseni. Problemele erau foarte variate – de la neinteleri la schimbul de valuta, pana la cazuri din domeniul alimentatiei.
S-a pus accent, totodata, pe normativele care reglementeaza comertul online, modalitatile de plata pentru comertul la distanta, precum si tele-shopping-ul. S-a pus problema protejarii clientilor in momentul in care apeleaza la aceste variante, legisatia europeana prevazand ca fiecare cosumator are dreptul sa returneze sau sa renunte la un produs sau serviciu contractat in termen de 15 zile.
Sursa: Dan Horvat