Vezi VIDEO
Romanii care o duc cel mai bine traiesc in Bucuresti, Ilfov sau in Banat si muncesc in industria petrolului, tutunului, respectiv pe segmentul. La polul opus se afla moldovenii si dobrogenii care lucreaza in industria hoteliera sau agricultura, reiese din datele Institutului National de Statistica. Maramuresenii o duc si ei destul de rau. Daca se are in vedere ca salariul brut pe economie inregistrat in luna iunie, nivelul incasat de populatie este mai mic cu 30% decat salariul mediu pe economia nationala.
In clasamentul pe regiuni, cel mai mare salariu mediu a fost in Bucuresti-Ilfov, unde media a trecut de 2.000 de lei in aceasta vara. Moldova, care sunt codasi in acest top al veniturilor, au avut salarii medii de 1.100 de lei. O situatie speciala e inregistrata in judetul Maramures, pozitionat la mijlocul clasamentului, unde o buna parte din domeniile aducatoare de venituri au disparut de pe piata muncii, respectiv mineritul si metalurgia.
“Daca in Maramures castigul salarial brut este de 1.610 lei, iar la nivel national 2.291 de lei, asta inseamna ca salariul mediu pe economia judetului Maramures e cu 30 % in minus fata de salariul mediu pe economia nationala si asta rezulta din configuratia ramurilor economiei, care figureaza la noi in judet. La noi, economia cea care era aducatoare de salarii: minerit, metalurgie, constructii de masini nu mai exista. Si noi avem mobila, industria alimentara, ramuri care aduc salarii mici salariatilor”, a declarat seful Directiei Judetene de Statistica Maramures, Vasile Pop.
Pe de alta parte, statisticienii motiveaza ca salariile mici se inregistreaza si din cauza muncii la negru si la gri care exista la nivelul judetului. Ei apreciaza ca 40% din economia Romaniei e nereliefata de statistici.
“Despre salariul mediu nominal brut pe ultima luna, daca pe judet e de 1.610 lei, in agricultura-silvicultura piscicultura, e 1.515 lei, in industria si constructii – 1.450 de lei, iar in domeniul prestarilor de servicii e mai mare salariul, e de 1.779. Salariul mediu nominal net a fost de 1.171 de lei”, a precizat Vasile Pop.
La nivel national cele mai mari castiguri s-au inregistrat in industria petrolului, carbunelui si pe linia activitatilor extractive, unde salariul mediu a depasit 4.000 de lei. La fel de bine au castigat si cei din transporturile aeriene, salariul mediu fiind in luna mai de peste 3.800 de lei, in timp ce romanii care lucreaza in asigurari si intermedieri financiare au castigat peste 3.500 de lei.
De cealalta parte, lucratorii din industria hoteliera sau restaurante – de la ospatari la menajere -, au incasat cele mai mici salarii – 863 de lei -, in timp ce confectionerii au fost platiti in medie cu 1.000 de lei pe luna.
Sursa: Camelia Tocaci