Mai multi deputati PSD propun ca reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat in grupa I de munca sa se faca de la doi ani, ca si in cazul celor care au lucrat in conditii speciale, in prezent aceasta reducere facandu-se de la sase ani realizati.
Propunerea legislativa, care vizeaza modificarea Legii 263/2010 privind sistemul de pensii, este initiata de deputatii PSD Florin Iordache (presedintele Comisiei de munca), Vasile Popeanga, Ion Calin, Viorel Dragomir, Constantin Radulescu, Aurel Vladoiu. Proiectul de lege prevede ca, pentru persoanele care au fost incadrate in grupa I de munca, reducerea varstei standard de pensionare sa se faca de la doi ani, iar daca exista cazuri cand stagiul de cotizare realizat in asemenea conditii este sub doi ani, aceasta sa se cumuleze cu perioadele lucrate in conditii deosebite sau in grupa a II a de munca si reducerea sa se faca de la conditii deosebite.
Initiatorii arata ca, potrivit legii in vigoare, reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat in locuri de munca prevazute in conditii speciale se face de la 2 ani realizati, iar pentru cei care au lucrat in locuri de munca din grupa I, reducerea se face la sase ani realizati. „In aceste conditii, persoanele care au lucrat in grupa I de munca sunt dezavantajate fata de persoanele care au lucrat in conditii de pensionare”, mentioneaza parlamentarii.
Initiatorii mai propun ca pentru persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca ca urmare a unor boli obisnuite sau accidente care nu au legatura cu locul de munca sa nu se mai acorde pensia minima, daca nu au realizat stagiul de cotizare, ci sa se instituie o alta forma de protectie sociala, pentru a evita nemultumirile celor care au indeplinit stagiul de cotizare si iau aceeasi pensie cu cei care nu l-au indeplinit.
O alta prevedere din proiect se refera la calcularea punctajului veniturilor suplimentare, initiatorii propunand ca, pentru eliminarea litigiilor pronuntate de instante in favoarea pensionarilor, calculul punctajelor lunare sa aiba in vedere toate sumele de care au beneficiat pensionarii in perioada activa de pana la 1 aprilie 2001 si asupra carora s-a calculat si virat contributia de asigurari sociale asa cum se calculeaza dupa aceasta data.
Initiatorii au explicat ca legea in vigoare prevede ca la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, sa se utilizeze salariile brute sau nete, dupa caz. „Pentru a evita nemultumirile din randul pensionarilor pentru nevalorificarea la calculul punctajului a veniturilor suplimentare din aceasta perioada si eliminarea litigiilor, propunem ca la calculul punctajelor lunare sa se aiba in vedere toate sumele de care au beneficiat pensionarii in perioada activa de pana la 1 aprilie 2001″, mentioneaza initiatorii. Proiectul a fost depus in 22 aprilie si urmeaza sa intre mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.
Sursa: Mediafax