Pe langa conditiile exigente de productie si comercializare a legumelor si fructelor, o alta gaselnita a europenilor este folosirea un tip de ingrasamant care sa aiba un minim de substante daunatoare. Prin urmare, balegarul nu va mai putea fi imprastiat pe ogoare, pentru ca nerespectarea normei va atrage amenzi care va incerca din greu rezistenta micilor producatori.
Valorificarea legumelor de camp de catre precupete nu va mai fi atat de simpla de la anul. Producatorii care nu vor respecta standardele de calitate ar putea fi amendati cu sume intre 1.000 si 5.000 de lei. Mai mult, in cazul in care vor vinde legume si fructe cu reziduuri de pesticide, arseniu, metale grele si azotat peste nivelul maxim admis pot fi sanctionati cu sume intre 5.000 la 10.000 de lei.
Nu e de mirare ca taranii nu sunt incerzatori in bunele intentii ale UE si se revolta doar cand au cele doua initiale. Canta Eugen, unul dintre maramuresenii care vin cu marfa in Baia Mare, crede ca ”va fi rau, rau de tot pentru noi”. ”Ei cer produse ecologice, dar cum sa le facem ecologice daca n-avem voie sa folosim nimic natural? Oricum nu cred c-o mai pot duce mult singur. Io am lucrat inainte in constructii si cred ca m-oi duce iar in Spania la lucru, numai ca is carunt deja si nu stiu daca ma mai primesc.”
Florica Mihali, o alta precupeata, e intoarsa rau impotriva Uniunii. ”Da ce, ne-or invata europenii cum sa facem agricultura? De ce credeti ca mancarurile noastre is mai bune ca si a lor? Am fost in Italia si era sa mor de foame ca n-avea mancarea niciun gust. Io zic sa vina mai bine europenii la noi sa-i invatam cum se face agricultura si mancare buna. Noi taranii nu suntem de acord cu UE.”
Nici alti producatori nu vad nimic bun in conditiile puse de UE la productia de legume. ”Nu cred ca a mai mere vanzarea de la anul. Si acum abia fac vreo 200 de mii pe zi. Acuma io folosesc balegar si azotat de amoniu. Da oricum cred ca mai multe ingrasaminte or baga ei si le-or umfla, dar n-or ave asa gust ca ale noastre”, a spus si Pasca Nicolae.
Concluzia taranilor din piata este ca de la anul va fi ”mai bine la patron”. Ei se plang ca baimarenii nu isi mai fac cumparaturile la piata, pentru ca prefera sa mearga la supermarketuri si sa puna in cosuri alimente ”umflate” – cum le spun ei legumelor si fructelor din import.
Adiel Florian, administrator al societatii Piata Aliment SA si care are in administrare pietele agroalimentare din Baia Mare, spune ca pesimismul taranilor nu are justificare. El considera ca normele europene sunt binevenite si nu vor afecta vanzarile.
”Nu cred ca taranii vor fi eliminati. La vanzare nu vor fi oprelisti. Producatorul va fi insa marele perdant, bineinteles daca nu se adapteaza noilor cerinte. Ingrasamintele existente pe piata respecta in mare cotele de substante daunatoare continute si sunt de acord ca ele sa devina tot mai putin daunatoare pentru sanatate.”
Baimarenii sunt insa de parere ca dupa intrarea in UE multe legume si fructe isi vor pierde savoare si cei mai multi stiu asta din experienta proprie traita peste hotare.
Sursa: Anamaria Stoia