Vezi VIDEO
Credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc marti, 6 august, Schimbarea la Fata a Domnului. Evenimentul religios aminteste de minunea petrecuta pe muntele Tabor, unde Hristos isi descopera dumnezeirea Sa prin natura umana pe care si-a asumat-o. Pentru cei care tin Postul Adormirii Maicii Domnului, in aceasta zi e e dezlegare la peste. Data de 6 august a fost asociata in traditia populara cu momentul in care are loc despartirea de vara si apropierea toamnei.
In fiecare an, la 6 august, se retraieste una dintre cele mai mari taine ale credintei crestine, care s-au descoperit in timpul vietii pamantesti a Mantuitorului Hristos. Este vorba despre Schimbarea la Fata, care a avut loc in Galileea, conform relatarilor Sfintilor evanghelisti, dar si ale unui martor ocular prezent la eveniment, Apostolul Petru.
Ziua se refera la momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos impreuna cu trei dintre ucenicii cei mai apropiati, Petru, Iacob si Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Ascensiunea pe munte, alaturi de cei trei apostoli, este asociata prezenta lui Moise pe Muntele Sinai, unde a primit Legea si unde a dialogat cu Dumnezeu.
In timp ce Hristos se ruga, chipul Sau a inceput sa straluceasca foarte puternic, apostolii fiind invaluiti intr-un nor de lumina. La inceput, acestia s-au speriat, insa in cele din urma au inteles divinitatea lui Hristos, faptul ca acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci insusi Fiul lui Dumnezeu.
Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului dateaza de la inceputul sec. al IV-lea, cand Sfanta Imparateasa Elena a zidit o biserica pe Muntele Tabor. Aceasta sarbatoare incepe sa fie mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V lea.
In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai tarziu, prin hotararea luata de Papa Calist III ca multumire pentru biruinta crestinilor asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.
In traditia populara ziua de 6 august e asimilata cu data la care frunzele incep sa se ingalbeneasca, temperaturile scad, pleaca pasarile migratoare si incet isi face simtita prezenta toamna.
In aceasta zi nu se lucreaza iar la biserica se duc poame din noua recolta, se binecuvanteaza si se impart. Tot acum se aduna si plantele de leac. Pana la aceasta sarbatoare trebuie terminat cositul si facutul fanului.
Sursa: Camelia Tocaci