Senatorii din cele doua comisii reunite au stabilit, dupa dezbateri ample, ca bunurile dobandite cu caracter ilicit pot fi confiscate, daca instanta de contencios administrativ hotaraste in acest sens, informeaza Rompres.
Initial, la propunerea Ministerului Justitiei, comisia pentru drepturile omului acceptase confiscarea partii de avere dobandita in mod nejustificat.
Fata de textul adoptat saptamana trecuta de comisia pentru drepturile omului, comisiile senatoriale reunite au hotarat ca declaratia de avere a unui demnitar va fi verificata, daca va exista o diferenta vadita ce depaseste echivalentul sumei de 10.000 de euro intre averea existenta si veniturile realizate.
Initial, comisia pentru drepturile omului stabilise ca verificarea urma sa se faca daca exista o diferenta vadita intre averea existenta si venituri ce depasea 2% , dar nu mai putin decat echivalentul sumei de 10.000 de euro.
Ministrul Justitiei a sustinut ca pragul de 2% ar trebui lasat in lege, pentru ca acesta vizeaza posesorii de averi mari, de ordinul a milioane de euro, si pentru care 10.000 de euro inseamna "banii de tigari". El a mai sustinut ca va propune in plen revenirea la forma adoptata de comisia pentru drepturile omului, dorind ca procentul supus verificarii sa nu fie stabilit numai pe baza fixa – 10.000 de euro -, ci si pe baze variabile – 2%.
"Legea se refera la toate categoriile de demnitari, alesi sau numiti, din administratia publica centrala si locala si, de asemenea, la functionarii publici din administratia centrala si locala", a precizat ministrul Justitiei.
Raportul intocmit de cele doua comisii reunite va fi dezbatut miercuri in plenul Senatului, care este camera legislativa decizionala.
Sursa: Ioana Osan