Vezi VIDEO
Numerosi tarani maramureseni se confrunta cu o problema foarte grava, aparuta odata cu venirea primaverii. Turme de mistreti, aflate in cautare de hrana, intra pe terenurile lor si distrug hectare intregi de culturi. Dupa ce munca lor a fost distrusa de mai multe ori, oamenii din aceste sate spun chiar ca se vor muta in alte localitati, pentru a putea sa cultive in continuare pamantul.
Nici nu au inceput bine activitatile agricole, ca satenii din mai multe localitati se confrunta cu mai vechea problema cu mistretii care le distrug culturile. Cei mai multi dintre ei nu isi permit sa isi imprejmuiasca parcelele semanate, astfel ca se trezesc peste noapte cu toata munca lor distrusa.
„Sunt multi fermieri care au masura 1.4.1. si au de plantat o anumita parcela de cartofi sau o anumita cultura. Deci cand pune cartoful, cand e scos din pamant. Asa ceva nu s-a mai intamplat…”, a remarcat primarul comunei Vima Mica, Daniel Ovidiu Roman.
Problema cu care se confrunta oamenii este cresterea excesiva a numarului de mistreti din ultimii ani. Astfel, reprezentantii ITRSV Cluj-Napoca sustin ca desi aproba numeroase solicitari pentru ca mistretii sa fie impuscati si in extrasezon, acestia continua sa fie o amenintare pentru culturile localnicilor.
„Efectivele s-au marit, din acest exces de gospodarire, coroborat si cu faptul ca iernile sunt foarte usoare, si s-au inmultit foarte mult efectivele. De aceea, noi intervenim, si intervenim cat putem. Trebuie sa ne intelegeti, noi suntem pusi sa respectam legea, nu sa incercam sa o incalcam. Venim, constatam, dam drumul la documente. Nu cred ca exista un gestionar de pe raza ITRSV-ului care sa fi facut solicitare sa puste in extrasezon, sa nu-i fi aprobat”, a explicat seful ITRSV Cluj Napoca, Istrate Stetco.
Proprietarii de terenuri dau vina pe lege, despre care sustin ca este facuta tocmai impotriva lor. Astfel, din cauza pagubelor uriase din ultimele sezoane agricole, in unele sate localnicii iau in calcul chiar si varianta de a se muta.
„Legea nu este de partea administratiei locale, nici de partea proprietarilor de teren. Este de partea vanatorilor, care fac regulile in aceste zone. Oamenii incep sa nu mai cultive cartofi si nici porumb in satele Preluci si acum si in satele de jos, pentru ca le este frica, nu are rost sa cultive aceste plante. Va rog frumos sa ne ajutati, pentru ca oamenii nu vor sa plece din aceste localitati, dar pana acolo am ajuns, sa spuna oamenii ca daca nu se face ceva, ei se muta din Preluci”, a aratat primarul din Copalnic Manastur, Vasile Mihalca.
Chiar daca pana acum nu s-au mai acordat despagubiri pentru pagubele create de mistreti, taranii maramureseni sunt hotarati sa isi revendice drepturile pentru culturile distruse. In plus, ei cer schimbarea legii, astfel incat populatiile de mistreti sa poata fi tinute sub control si sa nu mai reprezinte o amenintare pentru pamanturile lor.
Sursa: Gabriela Kuhajda