Baimareanul Adi Hadean, cunoscut pentru emisiunile sale culinare, a gatit 800 de portii de mancare pentru copiii de la o gradinita din Cluj-Napoca folosind mai putin de o jumatate de litru de ulei, experimentul facand parte dintr-un program initiat de primarie privind alimentatia sanatoasa. Adrian Hadean a gatit ciorbe, strudel si fursecuri. Bloggerul, stabilit de cativa ani in Cluj, nu este la prima actiune care incurajeaza renuntarea la coloranti, conservati si alte substante nocive.
Adi Hadean a spus ca se poate manca foarte sanatos si cu sapte lei pe zi. El a precizat ca unul dintre secrete este buna organizare, in sensul ca bucatarii trebuie sa stie din timp ce vor gati pe o perioada destul de lunga de timp, pentru ca apoi sa foloseasca aceasta previziune in beneficiul lor si sa poata negocia preturile cele mai bune.
Baimareanul a compus 100 de retete, care vor fi postate pe un site unde pot fi accesate de oricine, tocmai in ideea de a veni in sprijinul parintilor care vor sa isi creasca sanatosi copii.
„In acest fel se poate gati timp de 40 de zile consecutiv fara sa repeti meniul. Uneori, copiii mai fac nazuri, desi mancarea este la fel de gustoasa ca aceea care le place lor si eu cred ca ar trebui sa procedam destept. Copiii sunt pacaliti cu povesti sa manance tot felul de lucruri nesanatoase. Atunci sa le spunem povesti pentru a-i convinge sa manance si sanatos. Am reusit sa conving un copil sa dea gata o portie intreaga de branza cu fructe de padure, desi el spusese clar ca lui nu-i plac fructele, dupa ce i-am spus ca au fost culese de piticii Albei-ca-Zapada”, a spus Adi Hadean.
Aportul caloric al meselor pe care le consuma un copil de gradinita trebuie sa fie intre 1.400 si 1.800 de calorii, dar aceste repere sunt valabile doar daca micutii fac miscare.
Foto: Adi Hadean (c) adihadean.ro
Sursa: Ioana Osan