Dacă primul set de măsuri a dus la creșterea TVA, înghețarea salariilor și pensiilor, ba chiar scăderea unora, acum Ilie Bolojan vrea să facă ordine în companiile de stat, să taie pensiile magistraților și să scadă evaziunea fiscală. Mai mult, Executivul vrea o reorganizare teritorială, iar mai multe posturi de viceprimari ar urma să dispară. Risipa din sistemul de sănătate a fost luată și ea în vizor.
Ilie Bolojan, prim-ministrul României: „Ce ne propunem? Vom asigura transparența tuturor companiilor de stat, publicând toate datele legate de conduceri și indicatori. Vom modifica legislația pentru a reduce numărul de membri în structuri de conducere și plafonarea indemnizațiilor la un nivel rezonabil.”
Reorganizarea ANAF, pe lista priorităților
Premierul a anunțat că statul începe lupta cu evaziunea fiscală, iar ANAF-ul va fi reorganizat.
Ilie Bolojan, prim-ministrul României: „Ca să combați economia neagră trebuie să faci controale serioase, se știu zonele, precum e în construcții. E nevoie să finalizăm digitalizarea ANAF. E o poveste fără sfârșit. Nu există niciun interes la ANAF să se facă digitalizarea.”
O componentă importantă a cheltuielilor statului o reprezintă risipa din sănătate, spune premierul. La acest capitol, cheltuielile au ajuns să fie cu 10% mai mari decât veniturile. Pentru ca sistemul să poată acoperi cele necesare în acest an, mai este nevoie de 10 miliarde de lei. Ilie Bolojan a explicat și unde consideră că sunt pierderile.
Ilie Bolojan, prim-ministrul României: „Nu este legată, în sănătatea din România, numărul de cazuri rezolvate de cheltuielile de personal. Există alocări, în cea mai mare parte, dedicate cheltuielilor de personal, și atunci nimeni nu are interesul să facă economii corecte sau să facă performanță, pentru că nu are de ce. Trebuie să legăm salarizarea de activitatea spitalului. Gândiți-vă că, la anumite spitale, costurile de personal depășesc 90%. Întreb: cu ce mai rămâne pentru medicamente, analize? Se mai poate face ceva pentru pacienți de-adevăratelea sau pacienții sunt doar o formă pentru ca acel spital să meargă în felul acesta? Avem decontări fictive sau umflate, în multe cazuri. Dacă știi cum să întocmești o foaie de tratament, de observație, cu anumite boli suplimentare, analize suplimentare, atunci sumele pe care le primești sunt mai mari. Nu pentru că ești mai complex, nu pentru că faci lucrurile mai bine, ci pentru că scrii mai bine.”
Al treilea set de măsuri fiscale va viza administrația locală.
Ilie Bolojan, prim-ministrul României: „E nevoie să le creștem capacitatea administrativă: ai datorii, nu mai beneficiezi de drepturi de la stat, dacă nu ți-ai achitat datoriile.”
Mai mult, primăriile vor decide dacă, în localitatea lor, este nevoie de săli de jocuri de noroc, dar și numărul lor. Se va tăia din posturile la nivel local. Vor dispărea posturile de viceprimari în localitățile cu o populație mai mică de 1.500 de locuitori. Măsura ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2026.
Ilie Bolojan, prim-ministrul României: „Trebuie să evaluăm funcționarii, există un proiect de lege în Parlament, în așa fel încât să existe o evaluare periodică. Dacă îți faci datoria, dacă nu…”
Bolojan, nemulțumit de vârsta de pensionare a magistraților
Ilie Bolojan s-a angajat să crească vârsta de pensionare a magistraților.
Ilie Bolojan, prim-ministrul României: „Avem o pensionare prea rapidă a magistraților, în general la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat ca președinte, majoritatea erau la 48 de ani. A fost o doamnă care a lucrat până la 60 de ani, o să mă duc să îi dau un buchet de flori. Nu mai avem oameni în economie și, în câțiva ani de zile, nu va mai fi nimeni care să ne plătească pensiile.”
Următoarele pachete de măsuri fiscale vor fi asumate de Guvern în Parlament, până la finalul luni iulie.