![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Maramuresenii sunt dornici sa munceasca peste granite. Statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca au evidentiat faptul ca judetul Maramures a ocupat, in 2013, locul 1 in clasamentul cererilor pentru munca in strainatate. Pe pozitia a doua in acest top s-a aflat un judet din sudul tarii, respectiv Doljul.
Cele mai cautate tari au fost Spania si Italia, insa cele mai multe posturi vacante au fost oferite de state precum Irlanda, Germania, Danemarca si Norvegia.
„Au fost peste 1.000 de solicitanti, mai exact 1.165. Consideram ca maramuresenii nostri isi doresc din ce in ce mai mult sa munceasca peste hotare, cauta un loc de munca mai bun, mai bine platit si credem ca sunt si apreciati, avand in vedere ca am si avut persoane selectate”, a declarat Oana Osanu, directorul AJOFM Maramures.
Odata cu 1 ianuarie 2014, noua din cele zece state care au impus restrictii pe piata fortei de munca pentru romani si bulgari au inlaturat aceste bariere, iar ofertele au inceput sa apara, tocmai din tari extrem de cautate de romani, precum Franta, Germania, Belgia, Austria sau Marea Britanie.
„Ne bucuram ca avem o oferta proaspata chiar pentru Austria, in domeniul constructiilor. Este vorba de peste 16 locuri de munca si meserii foarte bine platite, precum cele de faiantar, dulgher, electrician, instalator, tamplar, zidar sau organizator santier. Acestea sunt cateva dintre meseriile pentru care pot aplica maramuresenii, unde se ofera salarii de peste 2.000 de euro net si se solicita doar o experienta de minimum 2 ani in acest domeniu”, a explicat Oana Osanu.
Alte oferte generoase vin de pe piata muncii din Franta, acolo unde cele mai multe joburi vacante sunt in domeniul medical si in constructii. In ceea ce priveste specializarile din domeniul medical, acestea sunt dintre cele mai diverse. Astfel, se cauta medici oftalmologi, anestezisti, chirurgi, cardiologi, dar si medici de urgenta si generalisti, iar salariile sunt cuprinse intre 6.000 si 10.000 de euro pe luna.
Maramuresenii cauta si acum joburi in strainatate, iar unii spun ca ar merge sa munceasca oriunde, chiar si pentru salarii de 500 de euro, deoarece situatia precara din Romania ii forteaza sa ia masuri drastice.
„Am fost zece ani sa muncesc dincolo si m-as mai duce. Pentru un salar de 1.200 euro as pleca maine dimineata. Oferte de munca au fost acum zece ani… Acum nu gasesti locuri de munca deloc”, a marturisit Dumitru Buda.
„As merge sa lucrez dincolo, dar mi-as dori un salariu de circa 2.000 euro, indiferent de tara”, a declarat Ioan, un alt baimarean aflat in cautarea unui job bine platit.
Un alt baimarean este de parere ca tinerii nu pleaca de bunavoie la munca in strainatate, ei fiind fortati de situatia economica din tara. „In primul rand cred ca politica romaneasca ar trebui sa se schimbe macar cu 50%, pentru ca din cauza politicii, tineretul cauta sa plece din tara, cred eu, doar din nevoie. Cand nu ai ce face mergi si pentru mai putini bani, pentru ca situatia din Romania este critica”, a declarat Ion Buda.
Cei care doresc sa munceasca in spatiul Uniunii Europene pot sa se adreseze Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures, prin consilierul EURES, care le va sta la dispozitie cu toate informatiile necesare si ii va sprijini in intocmirea CV-ului si a intregului dosar.
Sursa: Tania Purcaru