Vezi VIDEO
Mii de credinciosi se indreapta, in aceste zile, spre lacasele de cult, pentru a cinsti asa cum se cuvine Adormirea Maicii Domnului. Mare sarbatoare va fi la Moisei si la Rohia, acolo unde e sarbatorit si hramul celor doua manastiri, motiv pentru care inca din aceasta seara se vor oficia slujbe speciale dedicate acestui praznic.
Dupa ce s-au pregatit timp de doua saptamani, prin post si rugaciune, credinciosii vor sarbatori, in 15 august, cea mai importanta sarbatoare dedicata Fecioarei Maria, Adormirea Maicii Domnului. „Adormirea Maicii Domnului reprezinta trecerea ei la viata cea vesnica. Ori acesta e momentul care consfinteste sfintenia unui om traitor in Dumnezeu, cu atat mai mult, cu cat e vorba de Maica Domnului, cea care L-a primit in pantece pe Fiul lui Dumnezeu, cea care a dat dovada de atata curatenie, incat Dumnezeu a ales-o sa fie Maica Fiului Sau”, a spus preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Pentru a cinsti asa cum se cuvine acest moment, multi dintre credinciosi isi vor indrepta pasii spre manastiri, acolo unde vor petrece in rugaciune si cantari inchinate Maicii Domnului. „Multi credinciosi iau drumul manastirilor, pentru a se intalni acolo cu Maica Domnului, cu icoana Maica Domnului. E sugestiv acel cantec <Am venit maicuta sa ne mai vedem>. E foarte frumos talcul sau, pentru ca nu spune sa te mai vedem, ci ne mai vedem, e ca si cum am fi intr-o familie, noi s-o vedem pe Maica Domnului, iar ea sa ne vada pe noi, totul depinde cum ne vede, cum ne gaseste. Important e sa mergem cu aceasta dorinta de a ne ispasi greselile noastre, de a cere iertare, de a merge cu lacrimile noastre in fata Maicii Domnului, pentru ca apoi lacrimile acestea de cainta se vor transforma in lacrimi de bucurie”, a mai precizat preotul Cristian Stefan.
Adormirea Maicii Domnului aminteste de ziua in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Potrivit traditiei bisericii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata. Aceeasi traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. A cerut sa se deschida mormantul Maicii Domnului pentru a-i saruta mainile acesteia, dar intrand in mormant, l-a aflat gol. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu si proslavit, a fost mutata, cu trup cu tot la ceruri. Ea a fost dusa la ceruri de ingeri si acolo se roaga de-a pururi pentru noi.
Sursa: Camelia Tocaci