Vezi VIDEO
Nu mai putin de 8.000 de familii beneficiaza in Maramures de venitul minim garantat. Acestea consuma lunar din bugetul statului peste 120.000 lei. Cei mai multi beneficiari de ajutoare sociale sunt in Poienile Izei, Poienile de sub Munte, Petrova si Repdea.
Statistica Agentiei Judetene de Presatatii Sociale (AJPS) Maramures arata ca pe luna aprilie 2010 sunt inregistrate pentru plata venitului minim garantat 8.004 familii, cu unu sau mai multi membri, care au primit peste 120.000 lei. Aceasta cifra, sustin reprezentantii AJPS, este constanta de cateva luni bune.
“Logic ar fi ca cei mai multi beneficiari sa fie in zonele cu comunitati de romi, de exemplu Ardusat, Coroieni, Somcuta, Coltau sau Copalnic, insa in realitate nu este asa. Cei mai multi beneficiari ai acestui ajutor sunt in Poienile de sub Munte (517 familii), Poienile Izei (228), Repedea (319) sau Ruscova cu 215 familii”, a declarat pentru eMaramures.ro, Vasile Giurgiu, directorul interimar al AJPS Maramures.
Venitul minim garantat pentru o singura persoana este in cuantum de 125 lei lunar, pentru o familie cu doua persoane, 225 lei, o familie cu trei persoane primeste 313 lei, patru persoane primesc 390 lei si cinci persoane din aceeasi familie beneficiaza de 462 lei. Familiile cu peste cinci persoane primesc de la stat 31 lei pentru fiecare persoana in plus.
Fisurile in sistemul de acordare a acestor ajutoare se observa in momentul in care Serviciul Public de Asistenta Sociala efectueaza controale si constata ca multe dintre familiile care solicita venitul minim garantat nu respecta conditiile.
“Orice solicitare prin care ni se cere ajutor social primeste de la noi un raspuns, in urma anchetei sociale si a verificarilor in teren. Astfel ca, din ianuarie, cand am avut 466 de dosare, am redus la 454, numai in urma verificarilor,”, a precizat Tania Zaharie, directorul Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS) Baia Mare.
Avand in vedere situatia socio-economica dificila, atat reprezentantii SPAS, cat si cei ai AJPS se asteapta ca in lunile urmatoare, numarul familiilor care vor solicita aceasta forma de ajutor social sa cresca sau, in cel mai bun caz, sa raman constant.
Sursa: Calin Dragomir