Marii corupţi nu sunt chiar rechinii pe care autorităţile au promis să îi prindă, ci nişte maramureşeni simpli care au încercat şi ei ”să tragă un tun” ori mai multe, ca adevăraţii profesionişti, numai că au fost prinşi.
Luna septembrie va debuta furtunos la Tribunalul Maramureş, pentru că într-o singură zi trei persoane acuzate de trafic de influenţă vor fi aduse în faţa magistraţilor. Şedinţele sunt programate pentru ziua de 5 septembrie şi îi privesc pe Claudia Miron Vlaşin, Gavril Nodiş şi Cătălin Păşcuţ.
Femeia este judecată pentru că în perioada martie-iunie 2003 a pretins de mai multe ori şi a primit de la denunţătoarea sa suma totală de 250 de Euro şi bunuri în valoare de 50 de Euro (total 300 de Euro) lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din conducerea Direcţiei Generale Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Maramureş pentru a-i determina să facă acte ce intră în atribuţiile lor de serviciu, prin facilitarea promovării unor examene de către denunţătoare.
În celelalte cazuri de trafic de influenţă sunt implicaţi doi bărbaţi care au promis să pună o vorbă bună la Inspectoratul Şcolar şi la Serviciul Poliţiei Rutiere pentru câteva sute de euro.
Celelalte cazuri de corupţie în curs de soluţionare vor intra pe rol la sfârşitul lunii viitoare, mai exact în 26 septembrie. Magistraţii trebuie să dea o sentinţă într-un caz de luare de mită, unul de dare de mită şi un altul de trafic de influenţă.
Un dosar cu greutate aflat pe masa magistraţilor maramureşeni îi priveşte pe Iosif Pinczes, Tiberiu Ungur, Gavril Nodiş, Dan Adrian Băcilă, Doru Ovidiu Petrovai, Vasile Marius Covaci şi Florentin Almaş.
Pinczes este acuzat că, în perioada noiembrie 2004 – ianuarie 2006, a pretins direct sau prin intermediari de la 71 de maramureşeni suma de 51.530 de euro şi 98,500 milioane de lei vechi. Bărbatul le-a promis acestora că poate să rezolve obţinerea permisului de conducere fără examen ori să determine eliminarea interdicţiilor de intrare în statele UE, dar şi să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă în străinătate. Ca să convingă, Pinczes le spunea că toate acestea le poate rezolva în baza relaţiilor pe care le are şi a presiunilor asupra unor funcţionari pe care îi are la mână.
Bărbatul i-a implicat şi pe alţi amici în afacere. Pinczes a început să cumpere permise de conducere furate de la diverşi cetăţeni, iar Nodiş a primit sarcina să găsească falsificatori care să prelucreze actele. Aşa au fost implicaţi în ”afacere” Dan Băcilă şi Doru Petrovai, care urmau să se ocupe de modificarea permiselor şi a taloanelor de înmatriculare. Cei doi s-au şcolit la Timişoara, unde Băcilă era student la facultatea de informatică. Pe post de ”figuranţi” au fost angajaţi Vasile Covaci şi Florentin Almaş, care pretindeau în faţa păgubiţilor că sunt ofiţeri de poliţie. Reţeaua de falsificatori a fost pusă sub urmărire de mai demult, însă doar anul acesta ancheta a fost finalizată, iar cazul prezentat magistraţilor.
Tot la sfârşitul lunii se reîncepe judecarea cazului de dare de mită în care sunt implicaţi Ioan Dobăieş, membru al clanului cu acelaşi nume, şi concubina sa Irina Covaci. Cei doi au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să mituiască un poliţist de la Crimă Organizată care îl ancheta pe fiul lor arestat pentru trafic de persoane.
Sursa: Meda Muntean