Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, continutul legal al infractiunii de dare de mita a suferit cateva modificari, cea mai importanta fiind cea referitoare la limitele minime si maxime ale pedepsei. Conform art. 290, al. (1) din Noul Cod Penal, darea de mita este fapta ce consta in promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase unui functionar public, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar indatoririlor acestuia, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Conform art. 290, al. (2), fapta prevazuta in al. (1) nu constituite infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
(3) Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, daca acestea au fost date in cazul prevazut in alin. (2) sau date dupa denuntul prevazut in alin (3).
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscarii, iar cand acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Sursa: Serviciul Judetean Anticoruptie Maramures