Jandarmeria Maramures a demarat o campanie de prevenire si combatere a faptelor antisociale referitoare la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, campanie derulata la nivelul intregului judet prin intermediul posturilor de jandarmi montani.
Astfel, jandarmii montani din cadrul Posturilor Montane Cavnic, Mogosa – Suior, Borsa vor actiona in comun cu organele silvice si reprezentanti ai ariilor protejate, pentru combaterea delictelor silvice, protejarea si pastrarea habitatelor naturale din aceste zone.
Societatea Ecologista Maramures a apreciat initiativa Jandarmeriei Maramures, alaturandu-se oamenilor legii in actiunile desfasurate in cadrul campaniei.
De asemenea, vor fi organizate puncte de informare in comunitatile locale din imediata apropiere a Parcului National Muntii Maramuresului, in vederea constientizarii si implicarii cetatenilor in actiuni de protectie a mediului.
Totodata, jandarmii vor contribui la informarea corecta a turistilor, cu privire la obiectivele turistice, la gradul de dificultate a traseelor, echiparea necesara pentru parcurgerea unor trasee, desfasurand astfel activitati de prevenire a accidentelor in zona montana.
Jandarmeria Montana este structura specializata a Jandarmeriei Romane destinata mentinerii ordinii publice in statiunile montane si pe traseele turistice, o structura permanent prezenta in mijlocul populatiei, care actioneaza in sprijinul cetatenilor.
Impreuna cu formatiunile Salvamont si cu Administratia Ariilor Protejate, jandarmii montani executa actiuni de cautare si salvare a persoanelor care au suferit accidente sau se afla in pericol si participa la misiuni comune cu reprezentantii institutiilor abilitate pentru prevenirea si combaterea infractiunilor si contraventiilor privind asigurarea protectiei conservarii fondului cinegetic si piscicol natural si pentru protectia mediului.
Pentru indeplinirea in bune conditii a misiunilor, jandarmii montani au fost dotati cu echipament adecvat zonei montane (corturi, schiuri, cordeline, targi, echipament de protectie etc.), truse pentru acordarea primului ajutor, ATV-uri cu ajutorul carora pot ajunge in zonele mai greu accesibile in misiunile de salvare si evacuare a turistilor raniti sau rataciti.
Personalul structurilor montane este alcatuit din ofiteri si subofiteri, profesionisti desavarsiti, care actioneaza zilnic pentru mentinerea ordinii publice in statiunile montane, rezervatii naturale si pe traseele turistice, in zona partiilor de schi, pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional si contraventional specific acestei zone si restabilirea ordinii publice daca aceasta este tulburata.
Jandarmii montani executa:
– misiuni de mentinere a ordinii publice ( in statiunile montane si pe traseele montane);
– misiuni de asigurare si de restabilire a ordinii publice;
– misiuni in colaborare cu alte institutii (Salvamont, Garda de Mediu, Politia, directiile silvice, administratiile locale, administratiile ariilor protejate etc).
Cetatenii pot solicita sprijinul jandarmilor montani apeland non-stop, numarul unic de urgenta 112, sau se pot adresa direct postului sau patrulei de jandarmerie din zona unde se afla.
Sursa: IJJ Maramures