Vezi VIDEO
O expozitie temporara in memoria haiducului Pintea Viteazul a fost vernisata astazi, 14 august, la 310 ani de la moartea acestuia, chiar in locul in care a fost ucis, conform documentelor istorice. Pana la finalul lunii septembrie, cei dornici sa afle mai multe informatii despre viata haiducului pot sa treaca pragul Bastionului Macelarilor, unde vor gasi documente istorice, imagini, dar si obiecte care se presupune ca ar fi fost ale lui Pintea Viteazul, printre care camasa de zale sau pistolul acestuia.
Proiectul cultural „Pintea Viteazul – 310” are loc cu ocazia implinirii a 310 ani de la moartea haiducului Pintea Viteazul, semnalata la data de 14 august 1703. Acesta ar fi fost ucis, conform documentelor istorice, in partea de sud a orasului medieval Baia Mare, in apropierea Bastionului Macelarilor. Proiectul aduce in prim-plan viata haiducului, cu accent pe modul in care acesta a fost ucis, cu 310 ani in urma.
„Obiectivul general al acestui proiect a fost acela de a promova si valorifica patrimoniul mobil si imobil, material si imaterial legat de personalitatea haiducului Pintea Viteazul si de perioada in care acesta s-a manifestat, punand fata in fata perceptia faptelor haiducului Pintea Viteazul in memoria colectiva, cu personajul istoric Grigore Pintea de Magoaja”, a aratat Oana Lesiu, sef birou Bastionul Macelarilor.
50 de plachete comemorative au fost realizate in cadrul proiectului, acestea fiind inmanate autoritatilor locale si judetene, dar si colaboratorilor care au sustinut acest demers. Printre cei recompensati s-a numarat si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, care a tinut sa scoata in evidenta personalitatea haiducului Pintea Viteazul.
„Pintea este pentru baimareni, pentru maramureseni, un simbol, este un om care a generat emotie si legenda si cred ca trebuie prezentat intr-o lumina cat mai corecta publicului. Nu a fost un simplu haiduc, a fost un om de arme, a fost un politic, a fost o personalitate complexa si cred ca va trebui incet-incet, pe langa tot ceea ce inseamna poveste si legenda sa intram in esenta personajului si sa prezentam pe larg ceea ce a insemnat personajul cu toate valentele pe care le-a avut”, a precizat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Expozitia temporara „Pintea 310 – In Memoriam” cuprinde numeroase documente si obiecte importante legate de viata lui Pintea Viteazul, fiind deschisa publicului pana la finalul lunii septembrie.
In cadrul aceluiasi proiect, la sfarsitul lunii august, in curtea Bastionului Macelarilor va fi amplasat un panou informativ care va prezenta locul si conjunctura istorica a mortii haiducului Pintea Viteazul.
Orarul de vizitare al expozitiei este urmatorul: marti – vineri 8.30 – 15.30, sambata – duminica 10.00 – 14.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda