Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures aduce in fata publicului baimarean un nou exponat din patrimoniul propriu care poate fi vazut pe parcursul lunii august. De aceasta data, exponatul lunii este reprezentat de lada de breasla a tamplarilor si lacatusilor, care dateaza din secolul al XVIII-lea.
Conform istoricilor, orasul Baia Mare a fost un important centru economic in zona, in Evul Mediu. Dezvoltarea meseriilor si organizarea meseriasilor in bresle au fost impulsionate in acea perioada, printre acestea numarandu-se si breasla tamplarilor si lacatusilor. Primul regulament care se pastreaza cu privire la breasla lacatusilor dateaza din anul 1572, dar muzeografii sustin ca cel mai probabil, breasla a existat inca din secolul al XV-lea.
Lada este confectionata din lemn de esenta tare, furniruit, de culoare maro deschis si este ornamentata cu intarsii. Lada breslei tamplarilor si lacatusilor dateaza din secolul al XVIII-lea, fiind utilizata pentru pastrarea obiectelor de valoare ale breslei, printre care privilegiile regale, actele de corespondenta, cartile de calatorie, banii, sigiliul sau registrele.
Totodata, este expus si tiparul sigiliului, datat in anul 1807, acesta apartinand breslei tamplarilor si lacatusilor. In campul sigiliului, pe doua scuturi baroc, sunt redate insemnele celor doua bresle: pentru lacatusi doua chei incrucisate, intretaiate la mijloc de un ciocan, iar pentru tamplari o rindea, un echer si un compas – simboluri care apar si pe lada de breasla –, iar deasupra o coroana heraldica cu cinci raze.
Sursa: Gabriela Kuhajda