Statistici ingrijoratoare au fost prezentate de catre compania E.ON Gaz Distributie, cu privire la cazurile de asfixii si intoxicatii cu monoxid de carbon, inregistrate in perioada 1 ianuarie – 4 februarie in mai multe judete din zona de nord a tarii. Oficialii E.ON Gaz sustin ca este o situatie fara precedent in aria de activitate a companiei, numarul persoanelor decedate in acest interval de timp fiind similar cu numarul persoanelor decedate pe parcursul intregului an 2012.
Conform datelor prezentate de catre reprezentantii E.ON Gaz Distributie, in intervalul 1 ianuarie – 4 februarie 2013 au fost inregistrate 7 cazuri de asfixii si intoxicatii cu monoxid de carbon. Evenimentele s-au soldat cu 12 victime, dintre care 8 au decedat. Numarul deceselor este ingrijorator, in conditiile in care acelasi numar de persoane decedate a fost inregistrat pe tot parcursul ului trecut. Cifrele prezentate de catre oficialii companiei de gaz fac referire la mai multe judete din zona de nord a tarii, printre care Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Suceava sau Cluj Napoca.
Principalele cauze care au dus la producerea evenimentelor tragice in prima luna a anului 2013 au fost utilizarea unor surse de incalzire alimentate cu gaze naturale, racordate la cosuri de fum necuratate sau infundate, construite necorespunzator, folosirea unor aparate de incalzire improprii, deteriorate sau utilizarea aragazurilor pentru incalzire si lasarea lor in functiune pe timpul noptii. In acest context, populatia este avertizata sa nu ignore masurile de siguranta.
„Punand in centrul preocuparilor siguranta populatiei, E.ON si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U), parteneri in cadrul campaniei « Impreuna pentru siguranta », atrag atentia asupra necesitatii curatarii cosurilor de fum si a intretinerii cailor de ventilare. Aceste masuri de siguranta sunt esentiale pentru evitarea intoxicatiilor si asfixierilor cu monoxid de carbon, dar si pentru prevenirea incendiilor”, se arata intr-un comunicat emis de compania de gaz.
Totodata, pentru a preveni astfel de evenimente, compania de gaz impune supravegherea aparatelor neautomatizate care functioneaza cu flacara deschisa (aragazurilor) si interzice utilizarea acestora ca surse de incalzire.
Sursa: Gabriela Kuhajda