Urmele unei civilizatii vechi de 9.000 de ani, care domesticise caii si folosea tehnicile de imbalsamare, au fost descoperite in sud-vestul Arabiei Saudite, au anuntat, miercuri, arheologii din aceasta tara, citati de AFP. „Potrivit acestei descoperiri, caii au fost domesticiti in Peninsula Arabica pentru prima data in urma cu peste 9.000 de ani, in timp ce studiile precedente afirmau ca domesticirea cailor s-a facut in Asia Centrala, in urma cu 5.000 de ani”, a declarat Ali al-Ghabban, vicepresedintele Departamentului pentru muzee si antichitati, in timpul unei conferinte de presa ce a fost organizata miercuri seara la Jeddah.
Ramasitele acestei civilizatii au fost descoperite in apropiere de orasul Abha din provincia Asir, care facea parte in Antichitate din Arabia Felix (Arabia Fericita, numele latin utilizat in trecut de geografi pentru a desemna sudul Peninsulei Arabice, inclusiv Yemenul modern, n.r.).
Aceasta civilizatie, care a fost denumita al-Maqar, stia deja „sa imbalsameze mortii, intr-un mod complet diferit de procedeele cunoscute” pana atunci, a precizat Ali al-Ghabban.
Printre vestigiile descoperite figureaza statuete de animale, capre, caini, soimi, dar si un bust de cal inalt de circa un metru, a spus Ghabban, potrivit caruia „nicio statueta a unui animal cu o astfel de dimensiune si datand din acea epoca nu a fost descoperita vreodata in lume”.
Arheologii au gasit, totodata, varfuri de sageti, unelte din piatra, instrumente de tesut si unelte de pisat graunte, ceea ce doveste nivelul de dezvoltare la care ajunsese aceasta civilizatie.
Vestigiile au fost descoperite intr-o vale care, in trecut, a fost albia unui fluviu, intr-o epoca in care Peninsula Arabica avea o clima umeda si era plina de verdeata.
Potrivit unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in ianuarie, oamenii de stiinta estimeaza ca prezenta omului modern in Peninsula Arabica ar putea data din urma cu 125.000 de ani.
Sursa: Mediafax