Vezi VIDEO
In cartierul Sasar, pe deal, la doar cativa pasi de agitatia junglei urbane, un mester a creat un “templu” al lemnului. Sculpteaza de mai bine de un sfert de secol, dar nu se considera artist, desi piesele care au iesit din mana lui vorbesc intre ele despre asta. Petru Bancos are insa un mare necaz: i-au fost furate doua creatii de suflet chiar din curtea casei sale, unde le-a expus.
Petru Bancos are 79 de ani si locuieste in Baia Mare de cateva zeci de ani. A ridicat trei case, iar pe cea in care locuieste acum a decorat-o cu obiecte din lemn. Toate le-a facut cu mainile sale, fie ca e vorba de statuetele ornamentale expuse in curte sau lugojul pentru vita de vie.
Inspirat de sculptorii care lucrau in atelierul de la subsolul casei sale, Bancos a facut un curs de trei ani la Scoala Populara de Arta, iar apoi a inceput sa mestesugeasca.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
“Mereu mi-am dorit sa fac ceva, niciodata nu am putut sta fara sa lucrez. Fiind copil de taran, mi-a placut sa lucrez cu lemnul. E bine sa ai un hobby, nu sa stai la televizor…”, explica mesterul.
Si-a expus o singura data lucrarile, la “Electrica”, unde lucra ca si energetician, dar asta inainte de 1989. De atunci, n-a mai expus, convins fiind ca mai are de invatat.
“Nu cred ca sunt un artist, am facut totul din hobby. Nici macar nu m-am gandit niciodata sa le comercializez, intrucat le-am facut pentru mine, pentru sufletul meu, pentru familia mea”, explica Bancos.
“Sculptorul de pe deal” a uitat numarul operelor create, fascinante pentru privitor. Statuete religioase, piese abstracte, la granita dintre arta bizantina si cea gotica, nuduri, toate au iesit din atelierul de la subsol. Insa pe langa atatea incantari, barbatul are si un regret. I-au fost furate doua dintre piesele la care tinea extrem de mult.
“Mi-au disparut doua piese pe care le tineam in curte, tocmai cele la care tinea fiica-mea cel mai mult. Era un cap de batran cu o tichie in cap si o statueta care infatisa doua fete, una care zambeste si una care plange. Aveau o valoare sentimentala foarte mare pentru mine”, spune, trist, Petru Bancos.
Baimareanul spune ca nu il lasa sufletul sa-si vanda lucrarile si ca prefera sa le daruiasca apropiatilor, dar parca acum nu s-ar opune organizarii unei expozitii, ca o recompensa a muncii sale de trei decenii.
Sursa: Catalin Tineghe