![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Termenul de inventariere a terenurilor agricole si forestiere care trebuie retrocedate a fost prelungit cu 90 de zile. Din cauza lipsei topografilor, dar si a resurselor financiare pentru plata acestor specialisti, Camera Deputatilor a decis ca e nevoie de o perioada suplimentara pentru ca acest proces sa fie dus la bun sfarsit. La nivelul judetului Maramures exista mii de solicitanti care asteapta sa le fie restituite proprietatile.
Initial, data de 26 iunie era termenul final pana la care ar fi trebuit incheiata inventarierea terenurilor agricole si forestiere care trebuie retrocedate sau care au ajuns la proprietari. Numai ca, printr-o hotarare adoptata de Camera Deputatilor, termenul pana la care comisiile locale trebuie sa finalizeze procedura de inventariere a terenurilor a fost prelungit cu inca 90 de zile, suplimentar celui de 180 de zile acordat de Guvern. Printre motivatiile care au stat la baza acestei decizii se numara lipsa resurselor pentru plata topografilor, dar si numarul insuficient de specialisti.
„Mai sunt trei luni de zile de prelungire a termenului, pe un considerent de luat in seama: lipsa topografilor pe anumite unitati administrativ-teritoriale a determinat comisiile de inventariere sa nu-si poata duce pana la final, care era 26 iunie, termenul de depunere a documentatilor. Erau 2-3 topografi pe 4-5 localitati si nu era chiar bine”, a explicat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Oficialii Prefecturii Maramures spun ca la nivelul judetului procesul de inventariere al terenurilor e aproape finalizat, doar vreo 3-4 localitati nu au dus inca la indeplinire aceasta activitate. Greul va incepe insa abia dupa finalizarea acestei etape cand vor trebui restituite proprietatile.
„Pe terenurile care azi sunt inventariate este o problema legata de cei care solicita punerea in posesie si titluri, cei care au intrat in posesie, cei care se judeca si cei care conform legii isi cer drepturile pe proprietatile pe care le-au avut inainte de 1945. E o lucrare complexa care va necesita o munca elaborata si cu mare sensibilitate vizavi de proprietarii care vor trebui sa intre in posesia terenurilor”, a adaugat Anton Rohian.
Intre timp, activitatea comisiei judetene de fond funciar ramane suspendata, asa cum s-a intamplat din vara lui 2013. Atunci s-a stabilit ca e nevoie de o astfel de masura pentru a fi clarificate unele aspecte legate de abuzuri semnalate in legatura cu terenurile si spatiile confiscate in perioada regimului comunist.
Comisia Judeteana de Fond Funciar se va intruni in sedinta doar in cazuri exceptionale, respectiv atunci cand se va discuta despre hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, iar amplasamentul e stipulat clar.
Sursa: Camelia Tocaci