![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Fostii mineri maramureseni au putut retrai cu nostalgie in acest sfarsit de saptamana amintirea vremurilor in care aceasta era una din activitatile principale ale judetului. In cadrul unei expozitii de minerale organizata la mallul baimarean au fost expuse si flori de mina de colectie. De altfel, expozantii au aratat ca au acceptat sa vanda unele piese din motive financiare, insa sunt unele exponate de care nici nu se gandesc sa se desparta, pentru ca au in primul rand o valoare sentimentala.
Doar colectiile de flori de mina au mai ramas in urma inchiderii mineritului in Maramures. Detinatorii unor astfel de exponate recunosc ca sunt nostalgici dupa anii in care mii de ortaci munceau in judet la sute de metri sub pamant si spun ca ani de zile au adunat piesele cu care acum se mandresc. Astfel de colectii impresionante de flori de mina au putut fi admirate in cadrul Mineral Expo, desfasurata in acest sfarsit de saptamana in mallul baimarean.
„Sunt piesele mele din colectie, de cand am lucrat la mina. Acum sunt pensionar si umblam la expozitii prin tara. Aratam Romaniei ce munti bogati are tara noastra. Am de la Baia Sprie, Cavnic, Herja, Sasar, diferite piese: mangano-calcit, stibina, gips de Sasar, pirita. Piesele se pierd, daca nu cauti de ele si nu-ti plac, le pierzi, pentru niste banuti marunti. Eu ma ocup de la Revolutie, de 24 de ani, si e foarte greu sa te desparti de unele piese. Nu te poti desparti chiar asa usor. Comerciantii da, dar noi colectionarii, nu”, a declarat unul dintre fostii mineri, Viorel Blaga, care spune ca a lucrat 23 de ani in minerit.
Nu numai colectionarii sunt insa nostalgici, ci si unii cumparatori. Unul dintre expozanti care a marturisit ca a lucrat mai bine de 30 de ani ca geolog spune ca a intalnit in cadrul expozitiei fosti mineri care au admirat piesele si care s-au declarat dezamagiti ca mineritul s-a pierdut.
„Mineralele ce sunt expuse aici majoritatea provin din zona Baii Mari, partial din zona Oas. Sunt geolog si o parte sunt chiar gasite de mine, o parte schimbate de la fosti colectionari mineri. Nostalgii exista in zona Baii Mari pentru ca de sute de ani a existat mineritul, si azi au fost mineri colectionari care au zis cu nostalgie: «vai, cate am avut pe vremuri si acum nu mai avem nimic». Partial se mai poate procura de pe halde, văi, doar ocazional se poate gasi asa ceva”, a spus Csaba Kato.
Mineral Expo a inclus pe langa flori de mina si o multitudine de bijuterii si pietre semipretioase aduse din diferite tari. „Este a doua expozitie Mineral Expo si am venit cu cristale, flori de mina si esantioane de toate tipurile de minerale aduse din Brazilia, Pakistan, Afganistan si Peru. S-au vandut niste piese de colectie celor care au venit chiar in prima zi de expozitie. A fost un tanzanit de 153 de karate care s-a vandut si a doua piesa de rezistenta e un celestit adus din Madagascar. Preturile sunt pe masura, incepand de la 100 de euro si ajung chiar la mii de euro. Sunt apreciate fiindca majoritatea minelor din tara s-au inchis si, de vreme ce s-au rarit, s-au scumpit”, a relatat unul dintre organizatori, Costel Kovacs.
Conceptul Mineral Expo si-a propus sa aduca impreuna iubitorii de frumos: bijutieri, artisti hand made, cunoscatori ai tainelor cristaloterapiei si chiar mineralogi.
Mineral Expo mai poate fi vizitata si astazi, 6 iulie, la Gold Plaza, pana la ora 22:00.
Sursa: Camelia Tocaci