![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Un fapt nefacut public pana acum vine sa lamureasca, macar in unele privinte, jaful de un milion de euro, comis in Pasul Gutai, in 15 septembrie 2009. Desi banii nu au fost recuperati si doar doi din cei sase membri ai gruparii infractionale au fost arestati, procurorul general Laura Codruta Kovesi a confirmat, in exclusivitate pentru eMaramures, ca este cunoscuta identitatea tuturor celor implicati in jaf.
De peste doi ani persista dilema privind identitatea autorilor celui mai spectaculos jaf armat care a avut loc in Romania in ultimii ani, petrecut in Valea Alba, la coborarea Pasului Gutai spre localitatea Mara.
Desi doi dintre cei sase indivizi despre care se spune ca au comis fapta sunt arestati, probele ADN prezentate instantei de judecata sunt controversate, iar solutionarea cazului soldat cu un prejudiciu de un milion de euro treneaza de mai bine de un an si jumatate, ridicand semne de intrebare asupra probelor pe care le-au prezentat procurorii in sustinerea vinovatiei lui Ioan Ursut (52 de ani) si Massimo Loddo (33 de ani).
„In momentul in care se trimite un dosar in fata instantei de judecata, procurorul de caz apreciaza daca sunt suficiente probe pentru sustinerea acuzarii. Eu nu pot sa comentez probatoriul, va fi analizat de catre judecator. Cred ca judecatorul este singurul in masura, atunci cand va lua o decizi,e sa spuna daca probatoriul administrat a fost suficient sau nu”, a declarat procurorul general Laura Codruta Kovesi.
In cazul jafului de pe Gutai, cercetarile au fost efectuate initial de procurorii maramureseni, fiind apoi preluate de o echipa a Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa de procurorul-sef Marius Iacob.
La 16 iulie 2010, in baza unor probe care s-au dovedit insuficiente pentru a obtine in decursul unui an condamnarea lui Ursut si Loddo, procurorul-sef Iacob i-a trimis in judecata pe cei doi sub acuzatiile de lipsire de libertate, talharie, uzurpare de calitati oficiale si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Procurorul general Laura Codruta Kovesi, care intre timp l-a numit pe Iacob in functia de prim-adjunct al sau, a sugerat ca jaful de pe Gutai nu mai are secrete.
“Referitor la acest caz, pentru ca este un caz in derulare, n-o sa pot sa fac foarte multe comentarii, insa va spun ca din perspectiva Ministerului Public, procurorii au identificat autorii faptei, o parte dintre ei au fost si prezentati instantei pentru luarea unor masuri preventive”, a declarat Kovesi.
Desi banii furati de catre cei sase infractori din masina blindata de transport valori n-au fost recuperati si au fost prinsi doar doi dintre presupusii autori ai jafului de pe Gutai, procurorul general a dezvaluit ca echipa procurorului-sef Marius Iacob a aflat si identitatea celorlalti patru membri ai gruparii infractionale, sugerand ca acestia s-ar afla pe teritoriul unui stat cu care Romania nu are tratat de extradare. De altfel, la o zi dupa arestarea lui Ursut si Loddo, Iacob a declarat ca „este posibil ca unii dintre ei sa fie de alta nationalitate”.
„Au fost identificati toti autorii, o parte din ei au fost doar prinsi, pentru ca o parte dintre cei care au participat la acea fapta nu se gaseau pe teritoriul Romaniei la momentul identificarii lor”, a declarat procurorul general Laura Codruta Kovesi.
Jaful de pe Gutai a fost comis in 15 septembrie 2009, la ora 6.30, cand sase indivizi cu cagule pe fata si echipati in combinezoane negre, caracteristice lucratorilor de la Detasamentul de Politie pentru Interventie Rapida, au oprit in Pasul Gutai o autospeciala care transporta valori, simuland un control. Dotati cu arme automate, infractorii i-au dezarmat pe agentii de paza din masina blindata si au furat din compartimentul tezaur 3.971.000 lei si 2.000 euro. Banii nu au fost recuperati.
Sursa: Catalin Vischi