Vezi VIDEO si GALERII FOTO
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Din Borsa, la Salistea de Sus
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Din Bogdan Voda, la Suior
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Hram la Manastirea Barsana
- VIZITA ELENA UDREA – MARAMURES – Din Sapanta, la Pastravaria Alex din Mara
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, 29 iunie, la Bogdan Voda, ca s-a indragostit de Maramures si ca trebuie sa isi ia concediu ca sa poata vizita toate locurile minunate din judet, pentru ca nu va reusi in cele doua zile cat va sta printre maramureseni. Ea a repetat declaratia cateva ore mai tarziu si la Suior, unde a participat la inaugurarea unui complex turistic construit integral din lemn aflat langa un lac artificial in care se va amenaja o pastravarie. Concluzia ministrului Elena Udrea dupa turul de forta inceput azi, 29 iunie, in judet a fost ca trebuie sa stea mai mult printre maramureseni, ba chiar si-a propus sa invete sa schieze pe partiile de la poalele muntilor Gutai.
BORSA – Ministrul a scrutat Maramuresul din creierii Muntilor Rodnei
Ministrul Turismului si-a inceput vizita oficiala de doua zile in Maramures cu un drum de 150 de kilometri pana la Borsa, unde a vizitat partia de schi din complexul turistic. Ea s-a interesat de investitia la gondola care urmeaza sa fie instalata pe partie si pentru care s-au investit fonduri guvernamentale de 2,6 milioane de euro.

Primarul localitatii, Remus Stetco, a declarat ca i-a oferit amanunte ministrului despre investitia la partia de schi de la Borsa dupa ce aceasta a fost preluata de Consiliul Judetean Maramures si Consiliul Local Borsa in urma rezilierii contractului la proiectul ”Luna Ses – Borsa”. ”Lucrarile de instalare a gondolei vor incepe dupa 15 august, cand firma care executa lucrarea isi va trimite specialistii aici. Avem turnate fundatiile, iar la jumatatea lunii viitoare va incepe montarea stalpilor”, a spus primarul Remus Stetco.
Schimbarea traseului din mers, adica faptul ca delegatia oficiala nu a oprit la Primaria Borsa – unde se programase initial, a creat o situatie penibila pentru gazde, care la sosirea ministrului alergau spre Complex cu masina in care se aflau painea si sarea pregatite pentru intampinare. Au ajuns prea tarziu acolo, pentru ca in cateva minute Elena Udrea s-a imbarcat intr-un 4×4 si a urcat impreuna cu cativa insotitori la partia de schi aflata in constructie.
Primul semnal prost asupra evenimentului l-a dat Consiliului Judetean Maramures, care prin purtatorul de cuvant Mirela Bodea a refuzat sa comunice presei programul vizitei, pe motiv ca acesta ar fi… secret. Secretomania si incercarea de manipulare politica a vizitei in favoarea PDL au nascut gafa de organizare din Borsa, cand ministrul Turismului a fost intampinat cu mana goala, fara a se respecta etapele de protocol.
Cum nimeni nu stia programul, in care era prevazuta iesirea pe drumul forestier de la Complex spre partia de schi, drum impracticabil pentru autoturismele obisnuite, parte din delegatie si jurnalistii au fost nevoiti sa astepte „la baza”.

Ministrul a fost primit in Borsa de un grup de copii imbracati in costume populare, care i-au oferit flori, dar si un cadou mai special, adica o naframa de pus pe cap, o zadie si o pereche de ciorapi din lana care se poarta in opinci.
Intrebata de ce a ales sa ii ofere un asemenea cadou, o fetita a spus: ”Sa isi aminteasca de noi”, dupa care Elena Udrea a fost asaltata de coconii care au vrut sa isi faca o fotografie langa ea, astfel incat la un moment dat aceasta a fost ca o educatoare in mijlocul unor copii de gradinita.
SALISTEA DE SUS – Rugaciune pentru bunul mers al treburilor statului
De la Borsa, delegatia oficiala a pornit in tromba spre orasul Salistea de Sus. Elena Udrea a asistat la slujba religioasa, oficiata de arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, P.S. Iustin Sigheteanul, in biserica din Salistea de Sus cu hramul Sfintilor Petru si Pavel si la care au participat circa 2.000 de persoane. Aici ea a rostit impreuna cu multimea ”Tatal nostru”.
Multimea a fost si nu prea multumita. In vreme ce unele taranci maramuresene au apreciat frumusetea ministrului si au spus ca au fost curioase sa o vada altundeva decat la televizor, altele au cerut oaspetilor sa nu se mai plimbe in timpul liturghiei si sa le lase sa se roage in liniste. ”Va rugam, mergeti mai incolo. Am venit aici sa ne rugam”, a spus o tanara, nemultumita ca jurnalistii, delegatii de la Baia Mare si alti invitati s-au tot plimbat prin fata ei.

Pentru Elena Udrea a fost instalat un cort special, in care au urcat si cateva oficialitati locale, dar la un moment dat, poate pentru o poza reusita, ajutata de presedintel CJ Maramures, Mircea Man, a pus un copil pe bancuta care ii era pregatita. De altfel, seful administratiei judetene a fost extrem de grijuliu cu coconii si de multe ori i-a luat in brate, poate si pentru faptul ca recent a devenit bunic.
BOGDAN VODA – Traista mica oferita Elenei Udrea din cauza situatiei financiare grave
Cele mai multe pregatiri s-au facut la Bogdan Voda, comuna in care delegatia a stat cel mult timp si din cauza discursurilor multe ale politicienilor prezenti la aniversarea a 650 de ani de la descalecatul voievodului Bogdan in Moldova.
Lumea s-a strans la primarie inca cu doua ore inainte sa ajunga coloana, iar ca sa mai treaca timpul fie a stat la o bere sau un suc, fie pur si simplu a stat in soare incercand sa omoare timpul cu o barfa si cu o poveste despre Elena Udrea. De altfel, un batran mai hatru a recunoscut ca de-ar avea o femeie ca Elena Udrea ”ce barbat ar fi”.
Cum rare sunt ocaziile, tot satul a fost insa in straie populare, iar celebrele treninguri ale armatei germane – care aproape au devenit o uniforma pentru taranii maramureseni – nu s-au vazut puse nici macar pe sfoara la uscat. Straiele populare au fost doar semi-traditionale, pentru ca in lipsa panzei facute in casa acestea au fost confectionate din material sintetic, pastrand insa linia traditionala.

Ca si la Saliste, ministrul a fost intampinat in capul satului de primarul Ion Deac, fete si feciori, dar si de un alai de calareti. Un caine de pripas era cat pe ce sa strice intrarea in scena a Elenei Udrea, dupa ce a aparut din senin in fata cailor imbodobiti ca de sarbatoare. Fortele de ordine au evitat insa un moment penilbil, reusind sa il goneasca pe o ulita laterala.
In comuna Bogdan Voda, Elena Udrea a primit o carte cu istoria descalecatului voievodului Bogdan in Moldova, ”un kil” de tuica si o ”traista mica” pentru ca sunt vremuri de criza si numai atat ne perimitem, dupa cum a declarat primarul Ioan Deac. Acesta a mai spus ca pentru serbarea descalecatului a adus un ou incondeiat tocmai de la Ciocanesti, pe care un mester popular a inscriptionat ”650 de ani – Maramures – Bucovina”. ”Am fost rugat sa il pun pe masa ca ministrul sa vada ca exista legaturi de sange intre neamurile noastre”, a spus primarul.
In comuna descalecatorului au fost si discursurile, pe care primarul a spus ca nu a vrut sa le cenzureze ca sa nu auda comentarii. Prin urmare, dupa ce prefectul Sandu Pocol a vorbit din carti, a urmat politicienii – Mircea Man si Eugenia Godja, fiind prim-solisti, insa au tinut discursuri senatorul Sorin Bota, dar si fostul subprefect Gheorghe Achim – care i-a lansat ministrului Udrea invitatia sa viziteze ”fabrica de avioane” de la Dumbravita.

In ciuda exercitiului in fata publicului, singurul care a fost aplaudat pentru cuvintele rostite a fost Mosu’ Deac – fost primar al comunei Bogdan Voda cateva decenii – si care a facut ca numele fostului sat Cuhea sa fie cunoscut pana la Guvern. Ioan Deac Mosu’ e un simbol viu al comunei Bogdan Voda dupa zecile de peregrinari facute la guvernele Romaniei de dinainte si dupa Revolutia din 1989.
Mosul si Moasa, ajunsi la venerabila varsta de 80 de ani, au fost singurii tarani autentici din prezidiu. O absenta a acestora de pe scena nici nu ar fi fost de admis, pentru ca numele lor se leaga de istoria localitatii. Mosu’ Deac le-a cerut comunistilor asfalt, blocuri si magazine, apoi o fabrica in sat la care sa lucreze barbatii si un atelier textil pentru femei. Toate s-au facut dupa voia lui, pentru ca Mosul si secretele purtate in traista larga au convins de la prim-secretar pana la guvern si presedinte. Apoi, capitalistilor, Ion Deac Mosu’ le-a cerut un singur lucru raspicat: o statuie cu voievodul Bogdan in centrul comunei – „ecvestra, neecvestra, numai calare sa fie”.
Dupa aproape 20 de ani de umblat pe drumuri cu traista magica in spate, i s-a implinit si acest vis, dar si acum a spus ca mult l-a ”brobozit” pe sculptorul Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura Maramures, pentru ca l-a tot purtat cu vorba pana sa termine lucrarea.

”Dupa 650 de ani, iata cati guvernanti nu s-au perindat, si mai darnici, si mai saraci, dar nu s-au gandit ca acest roman o fost un mare barbat. Sa dea Dumnezeu sa se nasca, daca nu s-a nascut inca, un maresal care sa ordone: «Treceti Prutul pana la Nistru» pentru ca Romania sa fie ce a fost”, a spus Mosu’, care a adaugat apoi ca bogdanenii au reusit sa ridice ”nu o suta, nu o mie de statui, ci una si calare”.
SUIOR – Mai multi barbati s-au oferit sa o ajute pe Elena Udrea sa se dezbrace
De la Bogdan Voda, unde Elena Udrea a vorbit ultima si a spus ca s-a indragostit de Maramures, coloana s-a indreptat spre Suior, cu aproape doua ore fata de programul initial. La Suior, unde a urcat cu telescaunul pana la cota 1.000, Elena Udrea a avut o intalnire cu administratorii unitatilor cu activitati in turism din Maramures si a inaugurat o cabana privata construita in stil traditional de Mircea Coza.
Ea a declarat aici ca ”Maramuresul este un loc blagoslovit de Dumnezeu si multa lume trebuie sa il cunoasca. Tocmai de aceea am venit aici sa stau mai mult. Maramuresul merita o atentie deosebita din partea Ministerului Turismului si am stiut ca intr-o vizita de doua ore nu pot sa fac nimic, asa ca am ales sa fiu aici pentru mai mult timp, de aceea si intarzierea cu care am venit de la preluarea mandatului. M-am indragostit de Maramures, asa ca nu doar ca am sa mai vin, dar chiar am sa incerc sa sprijin proiectele din aceasta zona”, a declarat Elena Udrea.

Elena Udrea a recunoscut ca acest lucru este o mare problema si a spus ca a sesizat ca modernismul si-a facut loc in satele maramuresene. ”Oamenii de aici trebuie sa stie ca portile maramuresene, care sunt splendide, nu mai sunt nicaieri, dar porti din inox poti sa vezi oriunde. Numai ca la noi toata lumea construieste cum vrea. Cred ca putem stabili niste reguli si sa rezolvam cumva problema. Tara asta duce insa lipsa acuta de reguli”, a declarat Elena Udrea.

Aceasta s-a angajat sa sustina proiectele de dezvoltare a turismului la nivelul judetului, mai ales cele de agroturism si ecoturism, considerand ca in acest fel bunastarea Maramuresului va creste. ”Pentru aceasta, ar trebui ca si maramuresenii plecati in strainatate sa se intoarca acasa si sa puna umarul acum”, a mai spus ea, recunoscand insa ca turism fara infrastructura nu se poate.
”Nu mizam pe turismul de lux. Nu e cartea pe care trebuie sa mizeze Romania”, a spus ministrul, care a aratat ca intalnirile pe care le are cu agentii economici o ajuta mult pentru ca poate afla mult mai rapid problemele celor implicati in asemenea activitati.

Ministrul a primit si un costum popular specific zonei Maramuresuluii istoric, pe care a promis ca o sa il imbrace marti, 30 iunie, cand va participa la slujba religioasa de la Manastirea Barsana, eveniment la care se estimeaza ca vor lua parte circa 12.000 de oameni. ”Imbracati-l, imbracati-l”, au spus cativa oameni din public – printre care si un consilier judetean de la PDL – care s-au oferit sa o ajute pe Elena Udrea sa se dezbrace, insa aceasta a acceptat doar sa isi puna la gat zgardanul primit odata cu straiele populare si aceasta ajutata de sotia lui Mircea Coza.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean