Vezi VIDEO
Din data de 1 iulie 2010 sistemul de coplata in sanatate ar putea intra in vigoare, daca Parlamentul va da un vot pozitiv in aceasta privinta. Acest sistem ar insemna ca pacientul sa achite diferite sume la consultatie, la internare ori la efectuarea unor analize de laborator.
Sistemul de coplata in sanatate ar putea intra in vigoare de la 1 iulie 2010.
Vineri, 26 martie, Ministerul Sanatatii va organiza, la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, o prima dezbatere pe aceasta tema, la care sunt invitati sa participe toti cei interesati, reprezentanti ONG, ai asociatiilor profesionale sau ale pacientilor etc.
Proiectul a fost transmis spre informare şi comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor si Senat. „Romania, in momentul de fata, a semnat acest act cu fondul Monetar International si acum este data in lucrare la Parlament ca sa se stabileasca modul, maniera in care se face, in principiu sunt stabilite cateva cai de catre guvern. dar urmeaza sa se defineasca la nivel de parlament”, a declarat Vasile Bodnar, directorul DSP Maramures. Acesta a precizat ca sistemul de coplata este binevenit si ca va duce la cresterea calitatii actului medical.
El a mai aratat, de asemenea, ca acest lucru va conduce la realizarea unui control in ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, asigurandu-se astfel cresterea calitatii asistentei medicale. „Cred ca este bine, deoarece aceasta coplata nu este de dimensiuni insuportabile, dimpotriva, reprezinta sansa unei progresii in calitatea actului medical si e inspre binele populatiei. Pentru ca atunci cand eu platesc, cat de cat, ceva la medic am pretentia sa fiu mai bine tratat si sa am conditii mai bune”, a mai spus el .
Rares Pop, directorul medical al DSP, a precizat: „Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora”. Astfel, o consultatie la medicul de familie va fi 5 lei , iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru – 20 lei.
Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei. Pentru analize de laborator se va achita 1 leu/test, iar pentru radiologie si explorari functionale – 5 lei. Nu vor plati bolnavii cu afectiuni incluse in programele de sanatate, veteranii de razboi, refugiatii ori revolutionarii, de asemenea consultatiile de urgenta, nasterile si urmarirea sarcinii nu vor fi platite. Persoane fara venituri ori cu venituri sub 700 de lei pe luna, copii si tineri sub 18 ani vor fi scutiti de taxe.
Sursa: Angela Sabau